Cékla allergia

A cékla allergia is okozhat különböző tüneteket, amikre érdemes odafigyelni. Azonban a cékla esetében a fruktán okozza az egészségügyi panaszokat. A fruktán egy a bélflórát támogató élelmi rost. Melynek legismertebbike az inulin, ami a gabonaféléken túl nagy mennyiségben van jelen az alábbi zöldségekben is: csicsóka, fokhagyma, articsóka és nem utolsó sorban jamszgyökér.

A fruktánok több szénhidrátból álló molekulák, melyek több fruktózmolekulát is tartalmaznak. Emiatt a fruktózintolerancia, illetve fruktóz felszívódási zavar esetén a fruktánokat tartalmazó élelmiszereket is ajánlott kiiktatni az étrendből. Ilyenkor ugyanis az élelmi rostok emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, ezért gyakori tünet az étkezések után fellépő puffadás, gyomorgörcs, váltakozó székrekedés és hasmenés. Hasonló problémák esetén érdemes orvoshoz fordulni, és kideríteni, hogy ténylegesen mi okozza a panaszokat.

Cékla allergia tünetei

A puffadást, és a görcsöket így ténylegesen az is okozhatja, hogy ezek a rostok nem emésztődnek, nem szívódnak fel a vékonybélben, hanem folytatják útjukat az emésztőrendszerben, ahol különböző baktériumok savanyítják őket, ez pedig gázképződéssel jár. Ez tehető felelőssé a kellemetlen tünetekért.

Ilyen tüneteket okozhat a búza, árpa, rozs, hagyma, fokhagyma, cékla, spárga, szilva, de még az alma is.

Élelmiszerek, melyeket érdemes elkerülni ilyen esetben:

Gabonák: búza, tönkölybúza, kamut búza, rozs, árpa, tészta, kuszkusz, cikória, hagyományos kekszfélék

Zöldségek: articsóka, cékla, spárga, káposzta, édeskömény, fokhagyma, póréhagyma, hagyma, újhagyma fehér része, mogyoróhagyma, mezei katáng

Gyümölcsök: görögdinnye, alma, szilva, grépfrút, gránátalma, datolyaszilva, kopasz barack, banán

Fruktán intolerancia esetén mindig figyelembe kell venni az egyéni toleranciát, vagyis, hogy a felsorolt élelmiszerekből mekkora mennyiség fogyasztható el probléma nélkül. Tehát a felsorolt élelmiszereket nem szükséges olyan szigorúan kerülni, mint allergia esetén.

De minden ilyen probléma esetén ajánlott ételallergia vizsgálatot kérni, majd szakorvossal átbeszélni az egyéni problémák megoldási javaslatát. Ugyanis lehet, hogy a panaszok hátterében nem glutén áll – bár a gabonafélék is okozzák a tüneteket, hanem ténylegesen a fruktán. 

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom