Cékla betegségei

Azt gondolhatnánk, hogy a cékla betegségei nem is léteznek, hiszen a cékla gondozása sem igényel különösebb odafigyelést. De, aki így gondolja, az bizony alaposan téved. Ugyan a cékla tényleg nem igényel nagy törődést, de a megfelelő gondozás – öntözés, gyommentesítés – hoz igazán csak megfelelő minőségű termést.

A cékla betegségeit okozhatják vírusos, baktériumos és gombás megbetegedések is. Már a cékla vetése előtt fontos már ősszel a talaj megfelelő előkészítése, a talajlakó kártevők egyedszámának csökkentésével. A cékla azon kertészeti növényfajok közé tartozik, amelyek a termőhely gondos kiválasztása és a vetésforgó betartása esetén kevés növényvédelmi beavatkozással termeszthetők. Valamint nagyon fontos a megfelelő vetőmag vásárlása, ugyanis az is lehet fertőzött.

Cékla betegségei

Vírusos betegség – a cékla sárgasága

Ez egy igen súlyos veszteséget okozó betegség, amelyet a sárgarépa sárgaság vírusa okoz. Tünetei főleg az idősebb leveleken jelennek meg, először világoszöld, elmosódott szélű foltok formájában, amelyek később megsárgulnak. A levél csúcsa felől kiindulva terjed a levélalap felé, de a levél az erek mentén zöld marad. A vírust a levél tetvek terjesztik, már az első telepek megjelenésekor fel kell lépni ellenük.

Vírusos betegség – céklamozaik

Szintén a répa mozaik vírusa okozza. A tünetek először mindig a legfiatalabb leveleken jelennek meg. A megbetegedést világosabb vagy sötétebb zöld foltok megjelenése és az erek elhalványulása jelzi. A levelek felhólyagosodnak, hullámos felületűek lesznek. A gyökerek fejlődésükben visszamaradnak, így jelentős termésveszteséget okoznak. A levél tetvek is terjesztik, de a magtermő cékla gyökerében is át tud telelni.

Baktériumos betegség – baktérium sebparazita

A talajból fertőz, ahol akár két évig is életképes marad. Az agrobaktériumos gyökérgolyva a gyökéren kisebb-nagyobb daganatokat idéz elő. Ezek kezdetben szürkésfehér színűek, lágy állományúak, sima felületűek. Később sötét színűvé válnak, elfásodnak, felületük mélyen barázdálódik. Melynek következtében a növények fejlődésükben visszamaradnak. Vetésforgóval érdemes védekezni ellene.

Gombás eredetű cékla betegségek:

Cékla peronoszpóra

Ez a betegség főleg csapadékos, hűvös tavasz esetén veszélyezteti a növényt. A legfontosabb fertőzési forrás a cékladugvány, amelyben a kórokozó át tud telelni. A fertőzés megelőzése céljából ajánlott a növénymaradványokat mélyen aláforgatni.

Cékla lisztharmat

A lisztharmat esetében a gyökérzöldség eleinte nagyon szépen fejlődik, azonban egy idő után a lombozaton fehéres ködszerű bevonat jelenik meg. Úgy néz ki, mintha festékszóróval beszórták volna a növényt. Ha ez megjelenik, akkor az így fertőzött növény szára már nem hasznosítható, de sajnos már a gyökerek sem fognak megfelelően növekedni a továbbiakban. Ez a betegség jellemzően a növényi maradványok által terjed. Száraz nyarakon a betegség teljes lombszáradást is okozhat.  A betegség elleni megelőző védekezésnél rendkívül fontos a fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, pl. mélyszántással. A tünetek megjelenésekor azonnal meg kell kezdeni a permetezést, szükség szerint ismétléssel.

Levélfoltosság

A cékla egyik leggyakoribb betegsége a más néven levélragya, amely a vegetáció végére a levelek leszárításával jelentős terméscsökkenést okoz. A levélen 2-3 mm átmérőjű, kerek, lilásvörös szegélyű foltok láthatók, amelyek közepe kiszürkül. A levél színén és fonákán szürke bevonat található. Erősebb fertőzés esetén a foltok összeolvadnak és az egész levél elszárad. Az idősebb levelek fogékonyabbak a fertőzésre. Védekezésként a növényi maradványokat sekélyen forgassuk alá. Lehetőleg rezisztens fajtát termesszünk, ellenkező esetben ajánlott 3-4 éves vetésforgót tartani.

Szklerotíniás rothadás

A betegség elsősorban csapadékos időben jelentkezhet. Ennek következtében a gyökértesten vizenyős foltok alakulnak ki, amelyek egyre nagyobbodnak, rajtuk előbb laza, majd dús, vattaszerű, hófehér micélium fejlődik. Később izzadmánycseppek kíséretében hosszúkás, fekete szkleróciumok képződnek. Ha a termés a felszedés során keletkezett sebekből fertőződik meg, akkor tünetmentesen kerül a tárolóba, ahol végül pépesen, de nem bűzösen rothad.

Védekezés a betegségek, kártevők ellen

A növények kártevői, kórokozói ellen úgy lehet leghatékonyabban védekezni, ha:

  • már a vetés előtt megfelelően előkészítjük a talajt
  • gondosan megválasztjuk a vetőmagot
  • az állomány rendszeres, gondos átvizsgálásával, általában már a növény fejlődésének korai szakaszától kezdve
  • ha pedig megjelennek az első tünetek az azonnali szükséges kezeléssel

Az is okozhat csalódást, ha a szétrepedt, szétnyílt céklát húzunk fel a földből. Nem látszik rágásnyom, nincsenek járatok és még egészségesnek is tűnik. Ebben az esetben a szétrepedésének az oka a vízhiány, majd a nagy mennyiségű nedvesség. A folyamatos öntözés, valamint a talaj takarása megoldja ezeket a problémákat.

Cékla cerkospórás fertőzése:

http://anovenydoki.hu/Gyokerzoldsegek/39/

Címlap kép: Cékla betegségei (forrás: https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/mitol-foltosodik-cekla-levele-lesz-e-igy-termes)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom