Cékla chips

Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös, zöldséges rágcsák, mint például az alma chips, banánchips, vagy akár a cékla chips is. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a zöldségben, gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a zeller vagy a lencse chips is. Mindenképpen megér egy próbát a cékla szezonban, mert nagyon különleges és igazi őszi csemege! Talán így még a gyerekek is jobban elfogadják ezt a nagyon egészséges zöldséget.

Cékla chips recept

Hozzávalók:

  • 3-4 db közepes cékla
  • 3 dl olaj
  • ízlés szerint só, fűszerek

Cékla chips elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a céklát alaposan tisztítsuk-, majd hámozzuk meg.  
  2. Aztán kb. 2 mm vastag szeletekre vágjuk fel. (Uborkagyalun is leget)
  3. Majd egy mélyebb lábosban forrósítsunk fel olajat nagyjából 5 cm magasságban.
  4. Majd vegyük vissza a hőfokot az edény alatt és néhány maréknyi céklát szeletet süssünk csak egyszerre benne.
  5. Néhány perc alatt süssük meg mindkét oldalukat.
  6. Majd szedjük őket szűrőlapáttal papírtörlőre, hogy a felesleges olajat fel tudja szívni.
  7. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és még forrón tálaljuk.

Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyük nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányérra szedjük ne sokat halmozva egymásra.

Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük.

Cékla chips sütése sütőben

Sütőben is süthetjük. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztassuk a cékla szeleteket úgy, hogy ne érjenek össze. Spicceljük meg őket olajjal és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük készre. Félidőben meg kell őket forgatni. Érdemes figyelni, nehogy leégjen.

Jó étvágyat hozzá!

Házi zeller és cékla chips:

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez