Cékla cukortartalma

A cékla cukortartalma meglehetősen jelentős, azonban a kalória tartalma nem túl magas, ezért a célka még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beépíthető. Ez nem minden gyümölcs esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik gyümölcs milyen kalória értékkel rendelkezik.

cékla rendkívül egészséges élelmiszer, ráadásul csaknem egész évben bőségesen rendelkezésre áll. Aki alaposan belegondol fogyasztásának előnyeibe, könnyen étrendjének állandó szereplőjévé teheti. Ráadásul magas tápanyag értékei mellett a kalória tartalma igazán alacsony, 10 dekagrammnyi céklában mindössze 43 kalória van. Összehasonlításképpen egy normál méretű alma kb. 50, egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz

A cékla cukortartalma és összetevői

10 dkg cékla az alábbi értékekkel bír:

  • 43 kcal
  • 1,6 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 6,8 g szénhidrát (cukor: 6,8 g)
  • 2,8 g rost

A cékla glikémiás indexe: 64

Mivel azonban a glikémiás indexe magas, érdemes odafigyelni a mértékletes fogyasztására – cukorbetegség esetén csak mértékletes fogyasztása ajánlott. Érdemes arra is oda figyelni, hogy a főzéssel sajnos a cékla sok értékes hatóanyaga lebomlik, ezért a pozitív hatások maximális kiaknázásához érdemes nyersen (például lereszelve salátának), vagy például céklalé formájában fogyasztani.

A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását már kutatók is megállapították, sőt kifejezetten hatásos volt azon betegek esetén, akiknél 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak. 

A cékla jótékony hatásai

A cékla serkenti az étvágyat és magas cukortartalma ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják, – igaz javasolt mértékletes fogyasztása – mivel elsősorban lassan lebomló fruktózt tartalmaz. Rendkívül gazdag ásványi anyag forrás, hiszen sok káliumot, vasat és folsavat is tartalmaz, valamit a C-vitamin tartalma is magas. Serkenti a vérképződést, az immunrendszer működését és feltölti a szervezet vas készleteit. Emellett fokozza a zsír lebomlását a májban és a benne található cellulóznak köszönhetően támogatja a bélműködést is. A friss céklalé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen.

A céklát érdemes étkezések alkalmával fogyasztani sokféle céklasaláta található, melyek rendkívül jól variálhatóak és cékla diéta is létezik. Mivel rendkívül egészséges és szinte egész évben elérhető zöldség, érdemes a fogyasztását rendszeressé tenni és beépíteni a napi étkezések közé.

https://www.webbeteg.hu/keresok/tapanyagtartalom/135/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom