Tartalomjegyzék
A cékla fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges zöldségből. Bár jellemzőbb módja a savanyítás, vagy a télire való betárolás, de akinek erre nincs lehetősége akár le is fagyaszthatja. Ilyen módon való elkészítése leginkább a cékla szezonban kerül előtérbe, de egész évben elérhető, így szinte bármikor fogyaszthatunk belőle.Természetesen érdemes belőle ebben az időszakban minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani belőle. Ugyanis a cékla hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.
Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.
Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.
A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.
Cékla fagyasztása
A cékla – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss zöldséget vásároljunk. Különösen igaz ez olyan zöldségekre, mint a zöldbab vagy a spárga, ahol, ha nem nedvdús, vagy barnás foltok vannak rajta, akkor már ne vegyük meg.
A felesleget tehát bátran fagyasszuk le.
A cékla fagyasztásának lépései:
- a fagyasztáshoz kisebb, sérülésmentes darabokat válasszunk
- alaposan mossuk meg
- a gyökerét és a zöldjét vágjuk le, de úgy, hogy kb. 5 cm-t hagyunk a gyökerekből és 1 cm-t a szárakból
- töltsünk vizet egy nagyobb lábosba és forraljuk fel
- ha felforrt tegyük bele a céklát és alacsonyabb hőfokon főzzük a kisebb darabokat 25-30 percig, a nagyobbakat 45-50 percig (akkor jó, ha a villát bele tudjuk szúrni már)
- majd, ha megfőtt tegyük át őket jeges vízbe
- hámozzuk meg őket (érdemes kesztyűben végezni) és vágjuk le a maradék gyökér és szárrészt
- szeleteljük a kívánt méretre a későbbi felhasználáshoz és terítsük sütőpapírral bélelt tálcára
- tegyük be a mélyhűtőbe előfagyasztásra
- ha megdermedtek, akkor tegyük át őket dobozokba vagy zacskókba
A cékla fagyasztva legfeljebb 1 évig tartható el.
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez