A cékla fagylalt egy igazán különleges fagyi, mely íze meggyel és csoki darabokkal tovább fokozható. A cékla nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Karakteres, jellegzetes íze miatt azonban nem a legkedveltebb zöldség, melyet ezzel a különleges ízvilágú fagyival talán sikerül átbillenteni. Mindenképpen megér egy próbát!

Cékla fagylalt recept

Hozzávalók:

  • 3 db közepes cékla
  • 3 dl tej
  • 6 dl tejszín
  • 1 rúd vanília
  • 13 dkg porcukor
  • 8 db tojássárgája

Céklás fagylalt elkészítése

  1. A céklákat alaposan meg kell mosni és leszárítgatni.
  2. Majd a sütőt előmelegíteni 200 fokra.
  3. A céklákat és sütőlapra kell helyezni és fóliával letakarva 1 óra alatt puhára sütni.
  4. Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd lehámozzuk a héját.
  5. Ebből 16,5 dekagrammnyit kimérünk és összedarabolunk.
  6. A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük, a vanília rúdból hozzákaparjuk a vaníliát és belekeverjük a tejszínes keverékbe.
  7. Alacsony lángon felmelegítjük, néha megkavarva. Forrnia nem szabad.
  8. Majd le kell venni a tűzről és le kell szűrni.
  9. Ezután a tojások sárgáját a cukorral ki kell keverni.
  10. Óvatosan bele kell csurgatni a tejszínes keverékbe.
  11. Habverővel, állandó keverés mellett csomómentesre kell kikeverni.
  12. Fagyi gépbe, vagy 1 literes dobozba kell önteni, mely lefagyasztható.
  13. Fagyasztóban körülbelül 24 óra alatt fagy át. 
  14. Tálalás előtt fél órára érdemes hűtőbe tenni, hogy átpuhuljon.

Ez az egyszerű fagyi tovább ízesíthető meggyel, lime és citrom keverékével, valamint csokoládé darabokkal is. De bármi mással, ami az ízlésünknek megfelel, igazán csak a fantázia szab határt.

https://lilafuge.hu/nagy-fagyitar/

Vissza a kategória cikkeihez