Cékla hatása a bőrre

A cékla hatása a bőrre és a haj szépségére is igen nagy segítség lehet, nem csak a szervezetünk erősítésére. A cékla már évezredek óta kedvelt növénye a konyháknak, de a népi gyógyászatban is nagyon hasznos, hiszen számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával. Fogyasztása nem csak nyersen, de főzve, vagy sütve is jótékony hatású, számtalan recept alapanyaga, hiszen céklasaláta, céklaleves készíthető belőle rendkívül sok variációban, de húsok mellé is kitűnő köretként.

Cékla jótékony hatása 

A cékla számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, B- és C- vitamint, betanint, melonsavat, fitoszterolt, szaponint, fehérjét, rostokat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot.

A cékla jótékony hatásai:

  • energiapótló
  • segít a gyomor problémák megelőzésében
  • a bélrendszeri panaszoknál segítség lehet
  • tisztítja a májat
  • csökkenti a vérnyomást
  • javítja a közérzetet
  • csökkenti a szívroham kockázatát

Cékla hatása a bőrre

A cékla rendszeres fogyasztása nem csak a szervezet számára, de a bőrre és a haj állapotára is rendkívül jó hatással van.

Cékla hatásai a bőrre:

  • gyulladáscsökkentő, ezáltal a pattanások kezelésében segítség
  • tisztítja a vért, így nagy szerepe van a méregtelenítésben
  • a bőr hidratálttá és rugalmassá válik tőle
  • segít eltávolítani az elhalt hámsejteket
  • halványítja a pigment foltokat
  • segít a ráncok kialakulásának megelőzésében
  • késlelteti a bőr öregedését 

A céklalé a hajra is rendkívül jótékony hatással van. Serkenti a fejbőrben a vérkeringést, ezáltal segítve az egészséges haj növekedését. A céklalé eltávolítja az elhalt hámsejteket, megszüntetni a fejbőr viszketését és szárazságát. Hidratálja a fejbőrt, megelőzi a korpásodást és a zsíros haj kialakulását. A céklalében található karotinoidok javítanak a haj állapotán, sűrűségén és fényességén. A céklában lévő szilícium egészségesebbé és fényesebbé teszi a hajat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cékla

Vissza a kategória cikkeihez