Cékla hatása

A cékla hatása nem feltétlenül csak pozitív hatással van a szervezetünkre, bár a cékla jótékony hatása közismertebb, mint kellemetlen mellékhatásai. Lássuk melyek is ezek és emiatt abba kell-e hagynunk ennek az egyébként rendkívül egészséges zöldségnek a rendszeres fogyasztását.

Cékla hatása – pozitív

A cékla erősíti a bélrendszert, kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, ezen kívül segíti vese, illetve a máj működését, mivel fokozza a zsír lebomlását a májban. A cellulóztartalma pedig támogatja a bélműködést. A friss céklából készült lé hatékony kimerültség, vérszegénység és magas vérnyomás ellen is. Magas kálium tartalmának köszönhetően vízhajtó hatással bír.

Cékla hatása – negatív

  • Vesekő veszélye

Mivel a cékla gazdag oxalátokban, ezért hozzájárulhat a vesekő kialakulásához.

  • Megszínezheti a vizeletet

A rövid időn belül elfogyasztott nagyobb mennyiségű cékla pirosra színezheti a vizeletet. Ezért a cékla betain nevű festékanyaga felelős, és bár a jelenség ijesztő lehet, de valójában teljesen ártalmatlan. Ez egyébként más színes zöldségek, például a sárgarépa esetén is így van.

  • Allergiás reakció

Más néven anafilaxiás sokk, mely nem gyakori mellékhatás. Ezt kiválthatja más is, és elég változatos formákban jelentkezhet, de gyakran életveszélyes állapotot is okozhat az allergiás reakció. Érdemes tisztában lenni a cékla allergia tüneteivel is.

  • Májra gyakorolt negatív hatása

Bár kis mennyiségben rendkívül jótékonyan hat a májra, mértéktelen fogyasztása esetén fémionok halmozódhatnak fel a májban. Az pedig különböző betegségekhez és mérgezésekhez vezethet.

  • Elszíneződhet a széklet is általa

Sok cékla fogyasztása esetén a széklet is vörös színűnek tűnhet, de akár fekete és kátrányos színű székletet is okozhat. Általában csak a cékla fogyasztásával összefüggő tünet – akárcsak a vizelet megszínezése esetén -, mely a cékla elfogyasztott mennyiségének csökkentésével magától elmúlik. Azonban, ha ennek ellenére is megmarad a kátrányos széklet mindenképpen ajánlott orvost felkeresni, mert akár súlyos betegség tünete is lehet.

  • Gyomor problémákat is okozhat

Magas nitráttartalma miatt a nyers cékla, vagy céklalé nagy mennyiségű fogyasztása gyomorgörcsöket, vagy egyéb gyomor problémákat is okozhat. Ilyenkor érdemes a fogyasztani kívánt mennyiséget csökkenteni.

  • Várandósság

Ilyenkor is a magas nitrát tartalom okozhat problémát, ugyanis ilyenkor a kismamák érzékenyebbek a nitrátok jelenlétére, amelyek esetükben fejfájás, szédülés, gyengeség formájában jelentkezhet. Az sem egyértelmű, hogy a magas nitrát tartalom okozhat-e problémát a születendő babákra nézve. Itt is érdemes a mértékletességre figyelemmel lenni.

  • Csecsemő hozzátáplálás

Megint csak a magas nitrát tartalom miatt kell figyelni, ami egyébként nemcsak a cékla, de bármely gyökérzöldség (sárgarépa, petrezselyem, retek stb.) esetén fenn áll. Ha céklát szeretnénk adni a csecsemőknek, válasszunk üveges bébiételt, ezek ugyanis be vannak vizsgálva nitrát tartalom szempontjától, és egy bizonyos határértéket nem léphetnek túl.

A cékla mellékhatásainak elkerülése

Fontos még tudni, hogy a friss céklalét is minél hamarabb célszerű elfogyasztani, ugyanis állás közben, még hűtőszekrényben tartva is folyamatosan emelkedik a nitráttartalma. Ez felnőtteknél is okozhat enyhe oxigénhiányos állapotot, és ezáltal rossz közérzetet.

Arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy mennyi az a mennyiségű cékla, amit elfogyasztva nem okoz problémát, ezért érdemes egyénileg odafigyelni a szervezet jelzéseire. Ha változatosan, egyéb zöldségekkel – például salátában, turmixban – keverve fogyasztjuk, nagy valószínűséggel nem fog problémát okozni.

Azonban allergiás reakció esetén a céklalé és a cékla fogyasztása is kerülendő, egyéb esetekben pedig más zöldségekkel keverve, kisebb adagokban, illetve két-háromnaponta fogyasztva valószínűleg inkább csak az előnyeit élvezhetjük.

A cékla csodálatos hatásai:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cékla

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom