A cékla jótékony hatása már hosszú évszázadok óta ismert. A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, hazánkba a 17. század körül került és azóta kedvelt növénye a konyháknak, de a népi gyógyászatban is nagy szerepet tulajdonítottak neki. A cékla rendszeres fogyasztásával ugyanis sokat tehetünk az egészségünkért, és számos betegség is megelőzhető általa. A cékla hatása a bőrre és a hajra is igen jótékony nem csak belsőleg segít. Bár ezt a zöldséget még mindig elsősorban savanyúságként ismerik, számtalan cékla recept van, melyek a nyersen, sülve, vagy főzve adnak lehetőségeket az elkészítésére. A céklasaláta köret mellé, de akár önmagában is tápláló finomság, a céklaleves pedig a nyári nagy melegek hűsítő előétele lehet.  Bármelyik számos variációban elkészíthető, és a különböző ízesítéseknek köszönhetően azok is bátran kipróbálhatják, akik nem kedvelik a cékla karakteres, jellegzetes földszerű ízét.

Cékla jótékony hatása 

A cékla C vitamin tartalma és a benne található egyéb vitaminok, ásványi anyagok igen kedvezően hatnak a szervezetünkre. Érdemes az őszi cékla szezonban raktározni ebből a zöldségből, hogy felkészítsük a szervezetünket a télre. A cékla főleg a vas tartalmáról és a B12 vitaminjáról ismert, de található benne A-, B- és C- vitamint is. Valamint az alábbi ásványi anyagok és egyé jótékony savak, vegyületek: betain, melonsav, fitoszterol, szaponin, fehérje, rostok, kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, réz, kén, jód, bór, lítium.

A cékla jótékony hatásai:

  1. Energiapótló: hiszen a benne található vitaminok és ásványi anyagok feltöltik a szervezet raktárkészletét.
  2. Gyulladáscsökkentő: Betain tartalmának köszönhető e hatását, mely rendszeres fogyasztás mellett megelőző hatással bír.
  3. Csökkenti a vérnyomást és a vérszegénységet: Ugyanis a cékla magas vas és folsav tartalma segít a vérképzésben. Ugyanakkor a szervezet könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.
  4. Javítja az állóképességet, az általános közérzetet: Magas nitrát tartalma segíti a test megfelelő oxigén ellátását, és a regenerálódást is.
  5. Tisztítja a májat, méregtelenít: A benne található betain segíti a zsírok lebontását, uborka és sárgarépa együttes fogyasztásával még inkább segít a zsírt lebontani.
  6. Segít a bőrproblémákon: hatékony a pigmentfoltok és bőrproblémák kezelésében is, de a hajhullásra is hatékony segítség lehet.
  7. Segít az elbutulás megelőzésében: Mivel javítja a vérkeringést, ezáltal hatékony segítség az idegrendszer egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a különböző típusú demenciák kialakulásának rizikója. 
  8. A gyomor problémáknál, emésztésnél is hatásos: Ugyanis a Rostjai elősegítik a cukor fokozatos felszívódását, és stimulálják a bélműködést. 
  9. Rákmegelőző hatású: Kiváló antioxidáns tulajdonságú, mely segít a rákos sejtek kialakulásának csökkentésében. 

Hogyan érhető el leginkább a cékla jótékony hatása

A cékla szervezetre gyakorolt hatása elsősorban a céklalé kinyerésével érhető el. Érdemes nyersen fogyasztani, akár más zöldségekkel, gyümölcsökkel turmixolva, ha a cékla karakteres ízét nem szeretjük annyira. Azonban fogyasztása főtt és sült állapotban is igen hatásos. Számos céklás étel készíthető, akár köretként hús mellé, akár önmagában fogyasztva. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cékla

Vissza a kategória cikkeihez