Cékla kalória

A cékla kalória tartalma nem túl magas, ezért a cékla még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beépíthető. Ez nem minden zöldség esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik zöldség milyen kalória értékkel rendelkezik. Ráadásul magas vitamin-, ásványi anyag és rost tartalmának köszönhetően jótékonyan hat a szervezet számára. Mely hatás leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Az egész évben kapható cékla energia tartalma igazán alacsony, 10 dekagrammnyi céklában mindössze 43 kalória van. Összehasonlításképpen egy normál méretű alma kb. 50, egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz

A cékla kalória tartalma

10 dkg cékla az alábbi értékekkel bír:

  • 43 kcal
  • 1,6 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 6,8 g szénhidrát (cukor: 6,8 g)
  • 2,8 g rost

A cékla glikémiás indexe: 64

Mivel azonban a glikémiás indexe magas, érdemes odafigyelni a mértékletes fogyasztására – cukorbetegség esetén pedig csak mértékletes fogyasztása ajánlott.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A céklát érdemes étkezések alkalmával fogyasztani sokféle céklasaláta található, melyek rendkívül jól variálhatóak és cékla diéta is létezik. Mivel rendkívül egészséges és szinte egész évben elérhető zöldség, érdemes a fogyasztását rendszeressé tenni és beépíteni a napi étkezések közé.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom