A cékla recept egész évben keresett, hiszen a cékla szezon szinte egész évben tart. Bár elsősorban a céklasalátát ismerjük, melyet savanyúságként fogyasztunk általában a főételek, húsételek mellé. De a céklának ezen kívül is számos felhasználási módja ismert. Ez a növény már a 17. század óta megtalálható hazánkban, azóta a konyhák és a népi gyógyászat ismert növényévé vált, akárcsak a fokhagyma. Számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával és a cékla jótékony hatása nem csak belülről, de kívülről is kifejti hatását. A céklát mézédes gumójáért termesztik, de a levele is fogyasztható, sőt a gasztronómia egyre inkább megtalálja magának.

Cékla recept – levesek

A céklaleves főleg a szláv országokban népszerű, de nálunk is egyre ismertebb. Bár általában hazánkban a cékláról nem a leves jut az eszünkbe, igazán ízletes számos variációban elkészíthető étel. Hagyományosan számos hozzávalóval és nagyon időigényesen készül, de rengeteg változata van, melyek egyszerűbben elkészíthetők, vagy kevésbé gazdagok. Ez a különleges ízvilágú leves számos országban reggelire is fogyasztott étel, és még másnaposság ellen is hatásos. A legegyszerűbb céklaleves a zöldséges céklaleves, melyek különböző alaplevekkel (marhahús alaplé, csirkehús alaplé, de akár sonkalével) készülnek.

Cékla recept – savanyúságok

Ezek a céklás ételek legismertebbjei, melyek akár frissen, akár télire elrakva is készíthetők. Ezek a savanyúságok készíthetők nyers-, főtt-, vagy sült céklából is. Számos variációban – ecetesen, majonézesen, joghurtosan – vagy különböző gyümölcsökkel, zöldségekkel gazdagítva. Nagyon ízletesek és akár önmagában is fogyaszthatók. A cékla kalória tartalma pedig nem magas, így fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetők, de létezik cékla diéta is. Érdemes azonban arra figyelni, hogy a főtt, illetve sült cékla cukortartalma majdnem a nyersének a kétszerese, ezért a cukorbetegségben szenvedőknek csak mértékletes fogyasztása javasolt.

Cékla recept – egyéb érdekességek

A cékla még a sütemények alapja is lehet. Számos ízletes édesség készíthető belőle, melyről senki nem gondolná, hogy céklából készült. De létezik cékla fagylalt is, mely csokoládéval, meggyel tovább ízesíthető, igazi különlegesség! Akárcsak a cékla pálinka, mely igazából egy zöldség párlat, de ez is kuriózum! Érdemes mindegyiket kipróbálni, ha lehetőségünk adódik rá, nem fogunk csalódni!

https://www.nosalty.hu/ajanlo/101-szaftos-ceklas-sutemeny

Vissza a kategória cikkeihez