Cékla savanyúság recept

A cékla savanyúság recept egy igen keresett recept, hiszen a cékla salátának elkészítve az egyik legismertebb savanyúság talán csak a kovászos uborka és a csemege uborka ismertebb és népszerűbb. A céklának bár számos feldolgozási módja van, szinte mindenkinek a savanyúság jut róla eszébe elsőként. A céklás receptek között pedig igazán ízletes céklalevesek és különlegesen ízesített céklasaláták is megtalálhatók.

Sőt létezik céklából készített sütemény, de még cékla fagylalt is. Bár a cékla egy nagyon egészséges zöldség, mégsem tartozik a kedvencek közé, ennek talán a karakteres ízében keresendő az oka. Éppen ezért a céklát népszerűsítendő 2016. óta Céklafesztivál is létezik, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánbaksán hívtak életre.

Cékla savanyúság recept

Ez egy igazán népszerű recept, mely segítségével egy nagyon egyszerűen elkészíthető, rendkívül egészséges finomságot készíthetünk, akár télire berakva is.  

Hozzávalók:

  • 1,5 kg cékla
  • 1 liter 10%-os ecet
  • 25 dkg cukor (ízlés szerint módosítható)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egészben 1 rúd
  • 6-8 egész szegfűszeg
  • 8-10 egész bors
  • 2-3 csipet só
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Cékla savanyúság készítése 

  1. A céklákat alaposan meg kell mosni.
  2. Egy edénybe fel kell tenni főni úgy, hogy ellepje a víz.
  3. Lassú tűznél kb. 20 percig kell főzni.
  4. Ezután ki kell venni a vízből, hagyni kicsit kihűlni és el kell távolítani a héját.
  5. Ezt követően tetszőleges formájúra fel kell szeletelni.
  6. Egy másik edénybe bele kell tenni a többi hozzávalót és lassú tűznél, folyamatos keverés mellett fel kell forralni úgy, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne.
  7. Az előzőleg kifertőtlenített befőttesüvegeket meg kell tölteni a szeletelt céklával.
  8. Majd annyi ecetes sziruppal kell feltölteni, hogy legfeljebb 1 cm maradjon az üveg pereméig.
  9. A kupakokat jó szorosan rá kell csavarni az üvegekre.
  10. Ezután néhány percig fejre kell fordítani az üvegeket.
  11. Érdemes még száraz dunsztba tenni és csak ha teljesen kihűlt állítani be a kamra polcaira.

Tipp: Érdemes kesztyűvel dolgozni, mert a cékla színe erősen fog.

Jó tudni: Mivel a céklának főtt állapotban viszonylag magas a cukor- és energia tartalma, cukorbetegségben szenvedők számára nem javasolt, vagy csak nagyon mértékletesen a fogyasztása.

http://erzsikekonyhaja.hu/?page=recept&recept_id=759

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom