Tartalomjegyzék
A cékla savanyúság recept egy igen keresett recept, hiszen a cékla salátának elkészítve az egyik legismertebb savanyúság talán csak a kovászos uborka és a csemege uborka ismertebb és népszerűbb. A céklának bár számos feldolgozási módja van, szinte mindenkinek a savanyúság jut róla eszébe elsőként. A céklás receptek között pedig igazán ízletes céklalevesek és különlegesen ízesített céklasaláták is megtalálhatók.
Sőt létezik céklából készített sütemény, de még cékla fagylalt is. Bár a cékla egy nagyon egészséges zöldség, mégsem tartozik a kedvencek közé, ennek talán a karakteres ízében keresendő az oka. Éppen ezért a céklát népszerűsítendő 2016. óta Céklafesztivál is létezik, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánbaksán hívtak életre.
Cékla savanyúság recept
Ez egy igazán népszerű recept, mely segítségével egy nagyon egyszerűen elkészíthető, rendkívül egészséges finomságot készíthetünk, akár télire berakva is.
Hozzávalók:
- 1,5 kg cékla
- 1 liter 10%-os ecet
- 25 dkg cukor (ízlés szerint módosítható)
- 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egészben 1 rúd
- 6-8 egész szegfűszeg
- 8-10 egész bors
- 2-3 csipet só
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Cékla savanyúság készítése
- A céklákat alaposan meg kell mosni.
- Egy edénybe fel kell tenni főni úgy, hogy ellepje a víz.
- Lassú tűznél kb. 20 percig kell főzni.
- Ezután ki kell venni a vízből, hagyni kicsit kihűlni és el kell távolítani a héját.
- Ezt követően tetszőleges formájúra fel kell szeletelni.
- Egy másik edénybe bele kell tenni a többi hozzávalót és lassú tűznél, folyamatos keverés mellett fel kell forralni úgy, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne.
- Az előzőleg kifertőtlenített befőttesüvegeket meg kell tölteni a szeletelt céklával.
- Majd annyi ecetes sziruppal kell feltölteni, hogy legfeljebb 1 cm maradjon az üveg pereméig.
- A kupakokat jó szorosan rá kell csavarni az üvegekre.
- Ezután néhány percig fejre kell fordítani az üvegeket.
- Érdemes még száraz dunsztba tenni és csak ha teljesen kihűlt állítani be a kamra polcaira.
Tipp: Érdemes kesztyűvel dolgozni, mert a cékla színe erősen fog.
Jó tudni: Mivel a céklának főtt állapotban viszonylag magas a cukor- és energia tartalma, cukorbetegségben szenvedők számára nem javasolt, vagy csak nagyon mértékletesen a fogyasztása.
http://erzsikekonyhaja.hu/?page=recept&recept_id=759
Vissza a kategória cikkeihez