A cékla szezon egészen májustól – az új cékla kezdetétől – november elejéig, közepéig tart, de tulajdonképpen szinte egész évben elérhető. A cékla egy nagyon egészséges zöldség a mángold rokona, mely számos módon felhasználható, bár leginkább a céklasaláta savanyított variációja jut róla eszünkbe. Illetve kevesen tudják, hogy nemcsak a gyökere, de a levelei is felhasználhatók. 

A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.

Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:

  • a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
  • azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg 
  • tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
  • a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
  • érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire

Cékla szezon

Vetési ideje április második fele v. július közepe. A cékla kései fajták májusban, a koraiak jún. végétől július közepéig vethetők. A Cékla kétéves növény. Az első évben tőlevelekből álló levélrózsát fejleszt, a második évben fejleszti ki magszárát. Általában a vetéstől számított 90-100 napra szedhető. Éppen ezért május végétől szinte november végéig folyamatosan érik és szedhető, a vetési idejének megfelelően. Téli tárolásra október végén, november közepéig szedik, de mindenképpen még a fagyok beállta előtt.

A cékla jótékony hatásai

A cékla egy rendkívül egészséges – bár kétségtelenül megosztó – zöldség. Mivel jellegzetesen karakteres „földízű”. Számos recept alapja és egyre népszerűbb, főleg mivel az elkészítési módjai is túl mutatnak a megszokott cékla savanyúságon. Rendszeres fogyasztásával – legyen az nyersen, főve, vagy sütve – pedig számos betegség megelőzhető, mivel a cékla jótékony hatása a szervezetre igazán kedvező. Ráadásul nem csak belsőleg, hanem a bőrre és a hajra is jótékonyan hat.

https://www.mozgopiac.hu/mikor-mi-szezonlis

Vissza a kategória cikkeihez