Cékla tápérték

A cékla tápérték nem túl magas, ezért a cékla még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beilleszthető. Ez nem minden zöldség, vagy gyümölcs esetén van így, ezért is érdemes megnézni, hogy melyik zöldség, illetve gyümölcs milyen kalória értékekkel rendelkezik.

Az egész évben kapható cékla energia tartalma igazán alacsony, 10 dekagrammnyi céklában mindössze 43 kalória van. Összehasonlításképpen egy normál méretű alma kb. 50, egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. Ez a zöldség egyébként is rendkívül egészséges, bár nem tartozik az olyan népszerű zöldségek körébe, mint például a paradicsom. Ennek ellenére a cékla jótékony hatása a szervezetre rendkívül hatásos, ezért ajánlott rendszeres fogyasztása is.

A cékla tápanyagtartalma

10 dkg cékla az alábbi értékekkel bír:

  • 43 kcal
  • 1,6 g fehérje
  • 0,2 g zsír
  • 6,8 g szénhidrát (cukor: 6,8 g)
  • 2,8 g rost

A cékla glikémiás indexe: 64

Mivel azonban a glikémiás indexe magas, érdemes odafigyelni a mértékletes fogyasztására – cukorbetegség esetén pedig csak mértékletes fogyasztása ajánlott.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Cékla tápérték

Mivel a tápértéke nem magas a fogyókúrás étkezések közé is könnyedén beépíthető, sőt cékla diéta is létezik. Érdemes a céklával a napi étkezéseinket is színesíteni, akár céklaleves, akár a sokféleképpen variálható céklasaláta formájában, mely utóbbi akár önmagában, akár főétkezések mellé is fogyasztható. Annál is inkább, mert ez a zöldség szinte egész évben elérhető, nem szezonális.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom