Cékla tárolása

A cékla tárolása nem okozhat nehézséget, ha van száraz pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. Ha pedig ezek nincsenek sem kell elkeseredni, mert a cékla remekül le is fagyasztható. A cékla rendkívül egészséges, ezért érdemes belőle tartani otthon, mivel rendszeres fogyasztás mellett jótékony hatása érzékelhető a szervezetünk számára.

Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint-, ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül magas a rost és a víz tartalma is, mely igazán jótékony az anyagcsere és az emésztési folyamatokra is. Ezért – és mert a kalória tartalma sem túl magas – rendkívül jól alkalmazható diétás étrendek kiegészítőjeként is.

Cékla szüretelése

A céklát ősszel ássuk ki a földből, de nyáron is kiáshatók, ha már elérték az 5-6 cm-es nagyságot. Ha az időjárás engedi akár október végéig, november elejéig is a földben maradhat, így frissebben tartható és kevesebb ideig szükséges tárolnunk.

Cékla tárolása

Régen a paraszti portákon a padláson szétterítve tárolták a lencsét, amíg meg nem száradt, akárcsak a diót. Bár az utóbbi időben az őszi betárolás is mindinkább háttérbe szorult, manapság mintha újra reneszánszát élné a különböző gyümölcsök, zöldségek téli tárolása.

A céklát is hűvös, de fagymentes helyen érdemes tartani, akárcsak a sárgarépát, petrezselymet, téli retket, pasztinákot vagy a tormát. Legjobban a pincében nyirkos homokban tárolható. De akár ládába – fa vagy műanyag is lehet – soronként berakva, a sorok közé több rétegű papírt téve is elrakhatjuk. Így akár erkélyen is tárolhatjuk. Ez utóbbi esetben azonban érdemes nagy hidegben még pokróccal takarni. Kisebb mennyiséget megpucolva, felaprítva be is zacskózhatunk és a hűtőszekrényben is tarthatjuk a felhasználásig.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Hagyma: A hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát, fűszerpaprikát felfűzve, szellős helyen – tornácon, előszobában – felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Fűszernövény: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsök: Alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul, ezért inkább faládában, kartondobozban tartsuk.
  • Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd.

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom