Cékla vastartalma

A cékla vastartalma igen jelentős, de az alábbi zöldségek vas tartalma még a cékláénál is magasabb: paraj, száraz bab, száraz borsó, lencse, szárított vargánya. A gyümölcsök közül főleg az eper, a csipkebogyó és a ribizli tartalmaz sok vasat, de a mazsolában is jelentős mennyiség található. Fontos tudni azonban, hogy ameddig a húsfélékben lévő vas 20%-a, addig a növényi eredetű élelmiszereknek vastartalmának csupán 1-5%-a szívódik fel. A húskészítmények közül főleg a sertésmáj tartalmaz nagy mennyiségben vasat, 10 dkg májban 16 mg vas található. De a bárányhús és a kagyló is sokat tartalmaz ebből a szervezet számára fontos ásványi anyagból. 

Cékla vastartalma 

10 dkg tisztított cékla kb. 0,6 mg vasat tartalmaz (összehasonlításul 10 dkg lencse 6,5 mg, de például az eper 11 mg). Főleg vashiányos állapot esetén érdemesebb odafigyelni a magasabb vastartalmú élelmiszerek fogyasztására, így elkerülhető, hogy étrend kiegészítőket, vagy gyógyszereket kelljen szedni, ha még nem muszáj. 

Vashiány bármikor kialakulhat, de általában ezekért is a gének felelősek elsősorban. Bár tudvalevő a nőket jobban veszélyezteti, mely elsősorban a menstruáció során elvesztett vér számlájára írható, de hozzájárulhat az elégtelen, illetve egyoldalú – vitamin- és ásványi anyag hiányos – táplálkozás is. Az viszont tény, hogy a vashiányos vérszegénység hátterében többnyire a genetika áll. Várandósság és serdülőkor idején a vasigény fokozódik, ilyenkor kifejezetten javasolt a vas pótlása.

Vashiány tünetei:

  • fáradékonyság
  • aluszékonyság
  • legyengült immunrendszer
  • betegségekre való fogékonyság
  • esetleg hányinger, émelygés
  • karikás szemek
  • sápadt, fakó, fénytelen bőr
  • hajhullás, töredezett hajvégek

Vashiány kezelése

Súlyos vashiány esetén már érdemes erre való vaspótló készítményt használni. Amennyiben még nem súlyos helyzetről beszélünk, akkor pedig ajánlott a napi étkezéseket átalakítani úgy, hogy minél több vasat tartalmazó élelmiszer kerüljön változatosan az asztalra. A szervezet ásványi anyag raktárainak a feltöltése pedig egyéb más betegség megelőzésére is jó szolgálatot tesz. Érdemes élni a természet adta lehetőségekkel. A cékla is számos módon elkészíthető, de egyik legegyszerűbb formája például a céklalé. De készíthetünk céklalevest, vagy számos jól variálható céklasalátát is, melyek akár köretként, de önmagukban is fogyaszthatók.

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom