Cékla vetése

A cékla vetése történhet korai-, illetve késői fajtákkal is, ennek megfelelően a termése szedhető nyáron és ősszel is. Ma már számtalan fajta vetőmag található vetőmagboltokban céklákból is: van óriás, hengeres, gömbölyű és ezeknek további változatai is.

Hazánkban a cékla a 17. század óta ismert, napjainkban Szekszárd, Baja, Debrecen környékén termesztik is. Sőt 2016. óta a Céklafesztivál is népszerűsíti ezt a rendkívül egészséges, ámde nem túl népszerű zöldséget. A minőségét és az ízét ugyanis nagyban befolyásolja a talaj minősége és a jellegzetes „földíze” miatt sokan nem kedvelik.  

Cékla vetése, gondozása, szedése

A cékla vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. Szereti a laza, homokos talajt, ezért a tömör talaj esetén érdemes kevés homokkal keverni a földet. Legjobban a gyengén savanyú, vagy a közömbös talajon fejlődik. A magokat érdemes április végén elvetni szabad földbe, majd másodvetése történhet június közepétől július közepéig. A vetőmagokat 2-3 cm mélyre kell szórni, betakarni egy réteg földdel, majd alaposan meg kell öntözni.

Ha a magoncok elérték az 5 cm-es magasságot, akkor kell őket kiritkítani, vagyis néhány magoncot kihúzni a sorból, hogy ne nyomják el egymást és elegendő táplálékhoz jussanak. Elég hetente egyszer megöntözni őket. 

Amennyiben elérik a palánta nagyságot – vagyis 10-15 cm magasságot, akkor ismét szükséges a ritkításuk. Ezeket a nagyságú kiegyelt palántákat elültethetjük máshová, vagy tovább is ajándékozhatjuk. A megmaradt palántákat rendszeresen szükséges gyomlálni és öntözni. Locsolása az időjárás függvényében heti egy vagy két alkalommal elegendő. A gumók legtöbbször a vetéstől számítva 100-120 napra már szedhetők.

Cékla fajták

Detroit: Közepes termőképességű, kis lombú, hosszúkás, zöldespiros levelű növény. Termése göbölyű lilásvörös, húsa fehér gyökere igen finom. Másodvetésre is alkalmas, rövid tenyész idejű fajta. 

Bíborgömb: Nagyobb, erősebb lombú, hasonló színű és formájú, mint a ditroit. Közepes terméshozamú, termése gömb alakú és sötét bordó színű. 

Bordó: Az egyik legnagyobb lombú céklafajta, melynek termése nagy méretű, szabályos gömb alakú, színe kárminvörös, gyökere közepes erős. Másodvetésre is alkalmas, tenyész ideje 110-120 nap. 

Bíborhenger: Lombja közepes növekedésű, termése henger alakú, színe sötétvörös gyűrű mentes. Bő terméshozamú, korai fajta, 90-110 napos tenyészidővel, mely másodvetésre is alkalmas.

Cékla tárolása

A cékla hűvös, jól szellőző helyen tárolható hosszabb ideig. Esetleg száraz homokba vermelve, ha lehetőség van rá. Ha nem tudjuk eltárolni érdemes télire elrakni. A cékla télire nagyon egyszerűen elkészíthető, finom savanyúság. Általában ez a formája a legismertebb, pedig számos cékla recept található ennek az egészséges zöldségnek az elkészítési módjaihoz.

Cékla vetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cékla

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom