Tartalomjegyzék
A cékla vitamin tartalma meglehetősen magas, és számos ásványi anyag is megtalálható benne. Ráadásul a cékla azok közé a zöldségek közé tartozik, melyek nyersen és sütve – vagy párolva, főzve – is rendkívül jótékonyan hatnak a szervezet számára. Ilyen például a sárgarépa is, aminél a béta-karotinnak nyers állapotban csak nagyjából a negyede hasznosul. Ezért a főtt répa vagy akár a sütőben sült répa fogyasztásakor – mivel a hőkezelés hatására megnyílnak a vastag sejtfalak – a hasznos anyagok nagyobb része válik hozzáférhetővé a szervezet számára.
Ezek együttes hatása miatt a cékla hatása a szervezetre, igazán jótékony. Mindennapi fogyasztása – legyen az akár nyers, akár főtt, vagy sült állapotában – egészségmegőrző és betegségmegelőző hatással is bír. Érdemes belőle a cékla szezonban minél többet fogyasztani. Bár jótékony hatása főleg a rendszeres fogyasztás mellett érvényesül igazán.
A cékla télire be is tárolható. Bár ősztől tavaszig a piacokon, zöldséges üzletekben, bevásárlóközpontokban is hozzájuthatunk. Télire elrakhatjuk savanyúságként vagy egészben betárolva is.
Cékla vitamin tartalma
A cékla tartalmaz cukrokat, A-, B-, C- vitaminokat egyaránt. Az ásványi anyagokban is igen gazdag. Főleg a magnézium, vas, foszfor, rubídium, kálium, kalcium, réz, bróm, cink, mangán található benne nagyobb mennyiségben. Fontos antioxidáns forrás és a B9-vitamin tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe is. A vastartalma is jelentősen kiemelkedik a zöldségek közül.
Gyógyászati javallatok:
- vérszegénység
- ásványianyag-hiány
- idegesség
- ideggyulladás
- influenza
- alacsony vérnyomás
A vörös színe – mely az élet színe is – rendkívül jól stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést és segít az energiaszintünk helyreállításában egyaránt.
Jótékony hatása a szervezetre
A cékla hatása kifejezetten jótékony a szervezetünk számára, mely elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.
Többek között:
- energiapótló
- emésztést segítő
- tápláló
- frissítő
Cukorbetegeknek azonban csak mérsékelten ajánlott a fogyasztása. Mivel a cékla cukortartalma és a glikémiás indexe is meglehetősen magas.
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez