Cékla

Bár külsőleg egyáltalán nem hasonlítanak egymáshoz, a mángold és a cékla közeli rokonok. Mindkét növény őse a tengerparti mángold, amely a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partvidékein nőtt vadon. Ez a jellegzetes, lila növény a 17. század körül került hazánkba, azóta nem csak a konyha, hanem a népi gyógyászat egyik fő növénye lett, akárcsak a fokhagyma.

Ez a zöldség jellegzetes, karakteres íze miatt nem a legnépszerűbb, de számos felhasználási módja ismert. Sőt a népszerűsítésére 2016. óta Céklafesztivál is megrendezésre kerül minden év őszén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánbaksán. 

Cékla egészségre gyakorolt hatása

Rengeteg vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz, ezért a cékla jótékony hatása a szervezetre rendkívüli. Elsősorban a benne található vas tartalomról ismert, pedig számos egyéb hasznos nyomelemet tartalmaz. Fogyasztása elsősorban nyersen, de sült-, vagy főtt állapotában is javasolt. Érzékeny gyomrúak esetében inkább a főtt, vagy sült céklák fogyasztása ajánlott.

Kalória tartalma viszonylag alacsony, azonban a cukortartalma – főleg feldolgozott állapotban – már magas, ezért cukorbetegek számára nem ajánlott, vagy csak nagyon mértékletesen. Nyersen különböző fogyókúrák kiegészítő étele is lehet, de létezik cékla diéta is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség kialakulása megelőzhető. 

Cékla ültetése, gondozása

A cékla vetése magról történik, és vannak korai, illetve későbbi fajták, ennek megfelelően tavasztól, késő őszig szinte folyamatosan elérhető, így a cékla szezon igen hosszan tart. Emiatt szinte egész évben elérhető ez az egészséges zöldség a piacok, üzletek polcain. Nem túlzottan igényes növény, bár vannak vele feladatok. A vetését követően többször szükséges az egyelése és a gyomtalanítása, illetve rendszeres öntözést igényel.

Feldolgozása, hasznosítási módjai

A céklasaláta az egyik legismertebb feldolgozási módja, de ezen kívül számos recept is színesíti a belőle készült ételek sorát. A céklaleves a szláv országokban nagyon népszerű, hazánkban kevésbé ismert, de érdemes ezt is kipróbálni. Köretként is rendkívül finom a sült húsok, fasírtok mellé, de a céklás ételek még a desszerteknél is megjelennek, bár ezek nem olyan ismertek, ezzel is érdemes kísérletezni. Az biztos, hogy még napjainkban is leginkább savanyúságként a legismertebb, ha a nevét halljuk általában ez ugrik be elsőre. Pedig napjainkban a gasztronómiában is egyre nagyobb teret hódít. Létezik cékla fagylalt is, ami meggyel és csokival gazdagítva, igazán különleges párosítás! De cékla pálinka is van! Mindkettőt megéri kipróbálni, ha lehetőségünk adódik rá!

Cékla vetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cékla

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom