Céklaburger

A céklaburger egy igazán különleges és rendkívül egészséges étel, mely nemcsak a vegetáriánus étrendet kedvelők számára lehet finom alternatíva. Érdemes kipróbálni, mert a cékla számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Ha a mindennapi étkezéseink közé bevesszük egészségmegőrző hatásait is érezhetjük. Ugyanis segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns is. Kevesen tudják, de a céklának a gyökere és levele is egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban. A mézédes céklagumót célszerű nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztani.

Céklaburger recept

Elkészítési idő: 40 perc

Energia: 373 kcal/adag

Hozzávalók:

  • 30 dkg cékla
  • 40 dkg konzerv fehérbab
  • 15 dkg apró szemű zabpehely
  • 1 kisebb fej vörös– vagy lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál étolaj
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • negyed teáskanál finomra aprított kakukkfű
  • negyed teáskanál őrölt kömény

A céklaburger elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a céklát hámozzuk meg, majd nagylyukú reszelőn reszeljük le.
  2. A vörös- vagy lilahagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. Az előbbit vagdossuk apróra, a fokhagymát reszeljük le.
  3. A fehérbabot mossuk át, csöpögtessük le, majd törjük át, pépesítsük.
  4. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
  5. Egy nagyobb tálban keverjük össze a pogácsa hozzávalóit.
  6. Vizes kézzel formázzunk belőle másfél centi magas 8-9 cm átmérőjű korongokat.
  7. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg étolajjal, majd fél óra alatt süssük készre. Félidőben fordítsuk meg őket.
  8. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állítsuk össze a hamburgerünket ízlés szerint.

Ha szeretnénk néha a szervezetünket a húsféléktől mentesíteni vagy éppen a karácsonyi étkezéseket próbálnánk kicsit ellensúlyozni arra is remek választás. De természetesen köretként is fogyaszthatjuk halak, sültek, sajtok mellé egyaránt. Kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez