Tartalomjegyzék
A céklaburger egy igazán különleges és rendkívül egészséges étel, mely nemcsak a vegetáriánus étrendet kedvelők számára lehet finom alternatíva. Érdemes kipróbálni, mert a cékla számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Ha a mindennapi étkezéseink közé bevesszük egészségmegőrző hatásait is érezhetjük. Ugyanis segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns is. Kevesen tudják, de a céklának a gyökere és levele is egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban. A mézédes céklagumót célszerű nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztani.
Céklaburger recept
Elkészítési idő: 40 perc
Energia: 373 kcal/adag
Hozzávalók:
- 30 dkg cékla
- 40 dkg konzerv fehérbab
- 15 dkg apró szemű zabpehely
- 1 kisebb fej vörös– vagy lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál étolaj
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- negyed teáskanál finomra aprított kakukkfű
- negyed teáskanál őrölt kömény
A céklaburger elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a céklát hámozzuk meg, majd nagylyukú reszelőn reszeljük le.
- A vörös- vagy lilahagymát és a fokhagymát pucoljuk meg. Az előbbit vagdossuk apróra, a fokhagymát reszeljük le.
- A fehérbabot mossuk át, csöpögtessük le, majd törjük át, pépesítsük.
- A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a pogácsa hozzávalóit.
- Vizes kézzel formázzunk belőle másfél centi magas 8-9 cm átmérőjű korongokat.
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg étolajjal, majd fél óra alatt süssük készre. Félidőben fordítsuk meg őket.
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd állítsuk össze a hamburgerünket ízlés szerint.
Ha szeretnénk néha a szervezetünket a húsféléktől mentesíteni vagy éppen a karácsonyi étkezéseket próbálnánk kicsit ellensúlyozni arra is remek választás. De természetesen köretként is fogyaszthatjuk halak, sültek, sajtok mellé egyaránt. Kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez