Céklafesztivál

A cékla nem olyan népszerű zöldség hazánkban, hiszen az íze meglehetősen megosztó, ezért is van szükség a népszerűsítésére, melyre Céklafesztivál is létrejött. Szentistvánbaksán 2016-ban tartották az első céklafesztivált, melyre nagyszabású rendezvényekkel, szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket.

A cékla egy nagyon egészséges zöldség, melyet a 17. század óta ismernek és használnak hazánkban, nemcsak a konyhában, hanem a népi gyógyászatban is. Hiszen a cékla jótékony hatása azóta ismert és alkalmazott. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Nagy előnye, hogy szinte egész évben hozzá lehet jutni, így szinte bármikor feltölthetjük általa a szervezet ásványi anyag- és vitamin raktárát, hiszen nagyon magas a vitamin tartalma és számos egészségre kedvező hatású ásványi anyagot is tartalmaz. A másodvetéseinek köszönhetően szinte kora nyártól ősz végéig folyamatosan terem.

Céklafesztivál – programok

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szentistvánbaksán – e gyönyörű településen, melyet a Hernád ölel körül – 2016. óta minden év szeptemberében megrendezik a céklafesztivált. Mert bizony az ismertebb Levendula fesztivál vagy az Almafesztiválok mellett léteznek kevésbé ismertek, mint például a Barackfesztivál, vagy a céklafesztivál is. Ezen az eseményen számos termelő kínálja portékáit és céklás ételek sokasága várja az érdeklődőket a céklasalátától egészen a céklás süteményekig. A portékák kínálása mellett számos érdekes programmal, zenei és egyéb táncos műsorokkal is várják az érdeklődőket.

Ha pedig bevásárolni is tudtunk a termelők friss zöldségeiből, akkor otthon akár neki is láthatunk a cékla télire eltevésének, akár savanyúság, akár a főtt cékla lefagyasztásának formájában. A cékla rendkívül egészséges zöldség, melynek mindennapi fogyasztása rendkívül jótékonyan hat a szervezetre. Bár a cékla felhasználása nem igazán széleskörű, számos recept alapanyaga. A leves receptektől egészen a húsok mellé készített köretekig sokféle ételnél használjuk, de friss fogyasztásra is ajánlott, főleg a céklalé. 

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom