Tartalomjegyzék
A céklakrémleves fetával és kolbásszal igazi ízkavalkád, melyet mindenkinek érdemes kipróbálni. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a cékla nagyon egészséges is. További nagy előnye, hogy szezonalitástól függetlenül, szinte egész évben elérhető. Bár a karakteres íze miatt megosztó, fűszerezének köszönhetően különleges ízvilágot kölcsönözhetünk neki. Az őszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Fogyasszuk bátran!
Céklakrémleves fetával és kolbásszal – recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 80 dkg pucolt, főtt célka
- 40 dkg kolbász
- 20 dkg feta sajt
- 2dl natúr joghurt
- 1 fej lilahagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrlött bors – ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál 10%-os ételecet
- fél teáskanál barna nádcukor
A fetás, kolbászos céklaleves elkészítési lépései:
- Először a céklát meg kell főzni, majd kihűteni és megpucolni.
- Ezután a kockázzuk össze a főtt céklákat 3 dl víz hozzáadásával turmixoljuk le. (Ha nagyon sűrű, hígíthatunk még rajta).
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Majd a lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk finomra.
- Ezután kevés olívaolajon pároljuk meg.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a leturmixolt céklát és keverjük el kb. 1 liter vízzel.
- Sóval, borssal, a római köménnyel, az ecettel a cukorral ízesítjük, és összeforraljuk nagyjából 10 perc alatt.
- Majd a főzés végén a joghurttal savanyítjuk, de ezzel már csak összemelegítjük.
- A kolbászokat serpenyőben (vagy grillen) megpirítjuk, és a levesbe karikázzuk. A fetát a tetejére morzsoljuk. Így kínáljuk.
Rendkívül fűszeres, zamatos leves, melyet chili paprikával akár még pikánsabbá, fűszeresebbé tehetünk. Akár pirított kenyérkockákat is kínálhatunk mellé. Jó étvágyat hozzá!
Céklakrémleves – Röviden, velősen:
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez