Céklakrémleves fetával

A céklakrémleves fetával és kolbásszal igazi ízkavalkád, melyet mindenkinek érdemes kipróbálni. Rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a cékla nagyon egészséges is. További nagy előnye, hogy szezonalitástól függetlenül, szinte egész évben elérhető. Bár a karakteres íze miatt megosztó, fűszerezének köszönhetően különleges ízvilágot kölcsönözhetünk neki. Az őszi időszakban különösen ajánlott a fogyasztása, hiszen rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Fogyasszuk bátran!

Céklakrémleves fetával és kolbásszal – recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg pucolt, főtt célka
  • 40 dkg kolbász
  • 20 dkg feta sajt
  • 2dl natúr joghurt
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrlött bors – ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 teáskanál 10%-os ételecet
  • fél teáskanál barna nádcukor

A fetás, kolbászos céklaleves elkészítési lépései:

  1. Először a céklát meg kell főzni, majd kihűteni és megpucolni.
  2. Ezután a kockázzuk össze a főtt céklákat 3 dl víz hozzáadásával turmixoljuk le. (Ha nagyon sűrű, hígíthatunk még rajta).
  3. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  4. Majd a lilahagymát pucoljuk meg és vágjuk finomra.
  5. Ezután kevés olívaolajon pároljuk meg.
  6. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a leturmixolt céklát és keverjük el kb. 1 liter vízzel.
  7. Sóval, borssal, a római köménnyel, az ecettel a cukorral ízesítjük, és összeforraljuk nagyjából 10 perc alatt.
  8. Majd a főzés végén a joghurttal savanyítjuk, de ezzel már csak összemelegítjük.
  9. A kolbászokat serpenyőben (vagy grillen) megpirítjuk, és a levesbe karikázzuk. A fetát a tetejére morzsoljuk. Így kínáljuk.

Rendkívül fűszeres, zamatos leves, melyet chili paprikával akár még pikánsabbá, fűszeresebbé tehetünk. Akár pirított kenyérkockákat is kínálhatunk mellé. Jó étvágyat hozzá!

Céklakrémleves – Röviden, velősen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom