Céklalé kúra

A céklalé kúra főleg a máj tisztításánál játszik nagy szerepet, de a daganatos megbetegedések toxikus terhelését is ellensúlyozza. Már a 17. század óta ismerik és használják hazánkban is. Felhasználása nem csak a konyhai ételekre, de a népi gyógyászatban is alkalmazásra került, hiszen már akkor köztudott volt a cékla jótékony hatása. A cékla egy rendkívül egészséges, bár megosztó ízű zöldség. A különböző céklás ételek elkészítése során azonban rendkívül ízletesen fűszerezhetők és különböző módon variálhatók ezek a receptek, mely során a cékla jellegzetes ízét ellensúlyozni lehet. Érdemes kipróbálni őket és beépíteni a napi étkezések közé is, mivel a cékla rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető.

Recept céklalé kúra esetén

Hozzávalók:

Egyszerű céklalé készítése:

  1. A nyers céklát alaposan meg kell mosni, meghámozni majd összedarabolni.
  2. A cékla darabokat gyümölcsprésbe, gyümölcscentrifugába, vagy turmixgépbe tesszük. 
  3. A gyümölcs centrifugák a rostokat kiszűrik, a turmix jellegű gépekből kinyert lé a rostokat is tartalmazza.
  4. Akár már így is fogyasztható, de kevés mézzel, frissen facsart citrom levével tovább ízesíthető.

Célszerű a nyers céklalét önmagában mindenféle egyéb ízesítés nélkül fogyasztani, de ha szeretnénk jellegzetes földes ízét ellensúlyozni a méz és a citrom kiváló erre is.

Céklalé kúra alkalmazása

A céklalé kúra használható:

  • Méregtelenítésre: Főleg sárgarépa és uborka együttes össze turmixolásával hatásos, ugyanis ezekkel együtt hatásos májtisztító, főként a májban felhalmozódott zsír lebontását segíti elő.
  • Kemoterápia során: Ilyenkor ugyanis a fel nem szívódott nyomelemeket és ásványi anyagokat pótolni szükséges a szervezetben, amihez kitűnő a céklalé fogyasztása.
  • Legyengült szervezet esetén: mivel a cékla viszonylag magas cukor- és energia tartalmú és az könnyen hasznosítható, ezért energiaforrást jelenthet a legyengült szervezet számára.
  • Székrekedésre, aranyérre: Enyhe hashajtó hatása és magas rost tartalma miatt a székrekedés és aranyér esetén is alkalmazható.

Céklalé adagolása

A nyers céklalét ajánlott fogyasztása daganatos megbetegedések esetén naponta 3 X 1 dl. Daganat kialakulásának megelőzésére heti 2-3 X 1 dl fogyasztása javasolt. Érdemes vízzel, sárgarépa és uborka levével hígítani minden alkalommal és rögtön, frissen elfogyasztani. A céklalé nitrát tartalma ugyanis az állás során is növekszik és enyhe oxigénhiányos állapotot – ezáltal fejfájást idézhet elő.

11 ELKÉPESZTŐ Előny, Amiért Érdemes Cékla Levet Fogyasztani:

https://femina.hu/fogyokura/zoldseglevek-hazilag/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom