A céklalé egy rendkívül egészséges, és nagyon finom ital. Aki a cékla ízét nem kedveli az is bátran kipróbálhatja a finoman ízesített lének nincs párja. Számos zöldséggel és gyümölccsel össze is keverhető, úgy pedig igazi vitaminbombát kapunk! A cékla szinte egész évben elérhető a piacok, boltok polcain, nemcsak cékla szezon idején, ráadásul szinte indig nagyon kedvező áron hozzá is lehet jutni. Általában a cékláról mindenkinek a savanyúság jut rögtön eszébe, pedig a cékla rengeteg egyéb formában sütve, főve, vagy akár nyersen is elkészíthető. A céklasaláta is egy népszerű étel, melyet hagymával, almával, körtével, dióval is lehet gazdagítani, de készülhet akár majonézesen is. De a céklalé az egyik legegyszerűbben elkészíthető ital.

Egyszerű céklalé recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg cékla
  • 1 kiskanál méz
  • ízlés szerint frissen facsart citrom leve

A céklalé elkészítése:

  1. A nyers céklát alaposan meg kell mosni, meghámozni majd összedarabolni.
  2. A cékla darabokat gyümölcsprésbe, gyümölcscentrifugába, vagy turmixgépbe tesszük. 
  3. A gyümölcs centrifugák a rostokat kiszűrik, a turmix jellegű gépekből kinyert lé a rostokat is tartalmazza.
  4. Akár már így is fogyasztható, de kevés mézzel, frissen facsart citrom levével tovább ízesíthető.

Amennyiben pedig a zöldség karakteres íze nem felel meg az ízvilágunknak, akkor is érdemes fogyasztani, de egyéb más zöldségekkel, gyümölcsökkel keverve. Fontos megemlíteni, hogy a friss céklalét is minél hamarabb célszerű elfogyasztani, ugyanis állás közben, még hűtőszekrényben tartva is folyamatosan emelkedik a nitrát tartalma. Ez pedig felnőtteknél is okozhat enyhe oxigénhiányos állapotot, és ezáltal rossz közérzetet.

A cékla és levének jótékony hatásai

A céklalé rendszeres fogyasztása jótékonyan hat:

  • a vérnyomásra
  • az immunrendszerre
  • az állóképességre
  • a májra
  • a gyomorra
  • a szívre

Azonban érdemes figyelni rá, hogy a cékla hatása nem csak jótékony, mert például ellenjavallt veseköves betegeknek, de a cukorbetegségben szenvedők is csak mértékletesen fogyaszthatják.

https://femina.hu/fogyokura/zoldseglevek-hazilag/

Vissza a kategória cikkeihez