A céklaleves almával a hagyományos céklaleves megbolondítása kicsit az ízekkel, ezt is érdemes kipróbálni. A céklát sokan csak főételek melletti savanyúságként ismerik, pedig felhasználása ennél sokkal színesebb, sokoldalúbb. A cékla rendszeres fogyasztásával pedig az egészségünknek is igazán jót teszünk, hiszen a cékla tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal. az őszi időszakban a cékla szezon idején kedvezőbb áron is hozzájuthatunk az egyébként sem drága zöldséghez, amelyekkel téli előtt feltölthetjük a szervezet ásványi anyag készletét és előre megerősíthetjük az immunrendszerünket is. 

Céklaleves almával recept

Hozzávalók:

  • 7 db közepes méretű cékla
  • 1 db alma 
  • 3 evőkanál tejföl
  • kb. 2 l víz
  • feketebors, fehérbors, só, szerecsendió ízlés szerint

A céklaleves almásan elkészítve

A céklás ételek készítéséhez érdemes kesztyűt felvenni, mivel a cékla minden állapotában (de főleg nyersen nagyon könnyen megfogja a bőrt.)

  1. A céklát és az almát meg kell hámozni, megmosni, majd fel kell kockázni.
  2. Egy kisebb lábasban meg kell főzni őket.
  3. Érdemes az almát már csak akkor beletenni, amikor a cékla már majdnem puhára hűlt.
  4. Ha a víz felforrt, akkor lassú tűz mellett kell tovább főzni őket.
  5. Fűszerezzük be ízlés szerint.
  6. Ha a cékla megpuhult levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  7. Ha kihűlt adjuk hozzá a tejfölt és botmixerrel turmixoljuk simára.
  8. Ha túl sűrű lenne, további vízzel fel kell hígítani.
  9. Tálalhatjuk csipetnyi borssal és tejföllel a tetején, vagy akár almareszelékkel is.

Ez az egyszerű zöldségleves számtalan fűszerezési módjának (joghurtos, zöldséges, almás stb.) köszönhetően sokféleképpen variálható, gyorsan elkészíthető leves. Tálalható hidegen, vagy melegen, krémesen, vagy darabosan. A szláv országokban nagyon népszerű étel a céklaleves, melyet számos recept alapján készítenek húsosan, vagy anélkül, vagy egyszerűen húsleves lével, mely lehet marha-, csirke, vagy bármely alaplé.

https://igyteljesazelet.hu/taplalkozas-rovat/husitsd-magad-ceklaval

Főcím kép: Céklaleves (forrás: https://kaldeneker.hu/receptjeim/levesek/almas-ceklaleves.html)

Vissza a kategória cikkeihez