Céklaleves

A céklaleves – akárcsak a céklából készült ételek – egy nagyon egészséges, ízletes leves, mellyel még az egészségünknek is jót teszünk, mivel tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, amelyekkel a téli időszak előtt feltölthetjük a szervezet ásványi anyag készletét és előre megerősíthetjük az immunrendszerünket is. 

Céklaleves recept

Hozzávalók:

Céklaleves elkészítése

  1. A céklát meg kell hámozni, majd nagy lyukú reszelőn lereszelni. 
  2. A hagymát fel kell aprítani és a forró vajon meg kell párolni.
  3. Ha már üveges, akkor hozzá lehet adni a reszelt céklát, és együtt is sütni, párolni még további néhány percig.
  4. Közben ízlés szerint fűszerezhető sóval, borssal, szerecsendióval, és a leveskockával is.
  5. Majd fel kell önteni annyi vízzel, hogy jól ellepje és legalább egy fél órán át összefőzni őket.
  6. Amikor a cékla megpuhult, le lehet venni a tűzről és ha kihűlt, akkor botmixerrel össze kell turmixolni az egészet.
  7. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel tovább kell hígítani.
  8. Majd vissza kell még tenni a tűzhelyre, tovább ízesíteni a citrom levével és a mézzel.
  9. Amikor már forr, állandó keverés mellett óvatosan hozzá kell keverni a joghurtot is.
  10. Ezt az egészet még egyszer össze kell forralni és már készen is van.

A cékla nyersen a legegészségesebb, de főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Akár húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, ráadásul szinte egész évben elérhetők a piacok, üzletek polcain. Érdemes kihasználni a természet gyógyító ajándékait és beépíteni a mindennapi étkezésünk közé, hiszen rendszeres fogyasztásával számos betegséget előzhetünk meg és bár az íze nem mindenki ízlését nyeri el, nagyon jól fűszerezhető, mellyel a karakteres ízét enyhíteni lehet.

https://streetkitchen.hu/tag/cekla//

Vissza a kategória cikkeihez