Céklás ételek

A céklás ételek nem túl népszerűek általában hazánkban, annak ellenére, hogy a cékla egy nagyon egészséges zöldség. Az íze ugyanis nagyon karakteres, ezáltal megosztó étel, vagy nagyon szeretik, vagy nagyon nem. Általánosságban pedig elmondható, hogy az utóbbiak vannak többségben. Pedig a cékla jótékony hatása a szervezetre közismert, hiszen már a 17. század óta ismert és használt növény a népi gyógyászatban is. Elsősorban a gumójáért termesztik, de a levele is ehető.

Céklás ételek – levesek

A cékláról általában nem a leves jut az eszünkbe, pedig a szláv országokban nagyon népszerű ez az étel, számos variációját ismerik és főzik. A céklaleves, vagy más néven borscs egy hagyományos ukrán étel és az eredeti recept számos hozzávalója miatt egy időigényes és hosszan tartó folyamat az elkészítése. Különböző változatait reggelire is fogyasztják és másnaposság ellen is hatásos. A legegyszerűbb céklaleves a zöldséges céklaleves különböző alaplevekkel (marhahús alaplé, csirkehús alaplé, de akár sonkalével) készített formája. Ezek tovább variálhatóak egyéb zöldségekkel, húsokkal, vagy akár tésztákkal is.

Céklás ételek – savanyúságok

A legismertebb céklás receptek a savanyúságok receptjei, melyek készíthetők frissen, vagy akár télire elrakva is. A húsos ételek népszerű salátái, ezek is számos variációban készíthetők. A céklasaláta is készülhet majonézesen, vagy ecetesen, almával, körtével, dióval, hagymával, tormával gazdagítva, vagy anélkül. Ezek a saláták akár nyersen, vagy sült-, illetve főtt céklával is összeállíthatóak. Nagyon ízletesek és akár önmagában is fogyaszthatók.

A cékla kalória tartalma pedig nem magas, így fogyókúrás étrendbe is könnyedén beilleszthetők, de létezik cékla diéta is. Érdemes azonban arra figyelni, hogy a főtt, illetve sült cékla cukortartalma majdnem a nyersének a kétszerese, ezért a cukorbetegségben szenvedőknek csak mértékletes fogyasztása javasolt.

Céklás ételek – édességek

Számos sütemény alapja a cékla, bármilyen meglepő is. Nagyon finom, ízletes édességek készülhetnek belőle, de létezik még cékla fagylalt is! Érdemes mindegyiket kipróbálni, nem fogunk csalódni! Különleges ízesítésüknek köszönhetően pedig nem is érezhető bennük a cékla jellegzetes, karakteres íze.

Cékla köretként:

https://www.nosalty.hu/ajanlo/101-szaftos-ceklas-sutemeny

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom