Céklás rizottó

A céklás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a cékla szezonban. Az ősz és a tél elmaradhatatlan zöldsége a cékla, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin- és ásványi anyag tartalma is magas.  Ráadásul a kalória tartalma viszont nem, és sok rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a céklát is szereti, nem fog csalódni.

Céklás rizottó recept

Hozzávalók a rizottóhoz:

  • 30 dkg rizottó rizs
  • 15 dkg vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1,5 dl lehetőleg száraz fehérbor
  • 1 liter forró alaplé vagy húsleves
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 teáskanál méz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • zöldfűszerek – ízlés szerint

Hozzávalók a céklapüréhez:

  • 40 dkg cékla 
  • 5 dkg hideg vaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A céklás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a céklát főzzük meg egészben 2 liternyi, enyhén sós vízben. Nagyjából 1 óra alatt fő meg.
  2. Majd hámozzuk meg és kb. 15 dkg-nyit tegyünk félre (azt vágjuk kisebb darabokra), a többit vágjuk nagyobb darabokra.
  3. Az összedarabolt céklát sózzuk és a hideg vajjal pürésítsük össze.
  4. Majd egy kisebb serpenyőben a balzsamecetet forraljuk össze a mézzel, keverjük hozzá a kisebb darabokra felkockázott céklát, forraljuk sziruposra majd tegyük félre a díszítéshez.
  5. Pucoljuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát.
  6. Majd egy nagyobb átmérőjű lábosban közepes lángon olvasszunk meg 5 dkg vajat és pároljuk üvegesre rajta a vöröshagymát, majd szórjuk rá a rizst és ezzel is kevergessük 2-3 percig.
  7. Majd öntsük hozzá a bort és forraljuk el róla.
  8. Ha elpárolgott a bor, merjünk rá egy merőkanálnyi alaplevet és addig keverjük folyamatosan, amíg az összes levet felszívta.
  9. Ekkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi levet is.
  10. Ne főzzük szét a rizst, maradjon harapható. Nagyjából 20 perc kell neki.
  11. Majd az elkészült rizshez adjuk hozzá a pürésített céklát és krémesítsük a vajjal, meg a parmezán sajttal.
  12. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  13. A félretett céklakockákkal és ízlés szerinti zöld fűszerekkel tálaljuk.

Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez