Tartalomjegyzék
A céklás rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a cékla szezonban. Az ősz és a tél elmaradhatatlan zöldsége a cékla, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin- és ásványi anyag tartalma is magas. Ráadásul a kalória tartalma viszont nem, és sok rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a céklát is szereti, nem fog csalódni.
Céklás rizottó recept
Hozzávalók a rizottóhoz:
- 30 dkg rizottó rizs
- 15 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1,5 dl lehetőleg száraz fehérbor
- 1 liter forró alaplé vagy húsleves
- 10 dkg reszelt parmezán
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 teáskanál méz
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zöldfűszerek – ízlés szerint
Hozzávalók a céklapüréhez:
- 40 dkg cékla
- 5 dkg hideg vaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
A céklás rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a céklát főzzük meg egészben 2 liternyi, enyhén sós vízben. Nagyjából 1 óra alatt fő meg.
- Majd hámozzuk meg és kb. 15 dkg-nyit tegyünk félre (azt vágjuk kisebb darabokra), a többit vágjuk nagyobb darabokra.
- Az összedarabolt céklát sózzuk és a hideg vajjal pürésítsük össze.
- Majd egy kisebb serpenyőben a balzsamecetet forraljuk össze a mézzel, keverjük hozzá a kisebb darabokra felkockázott céklát, forraljuk sziruposra majd tegyük félre a díszítéshez.
- Pucoljuk meg és vágjuk apróra a vöröshagymát.
- Majd egy nagyobb átmérőjű lábosban közepes lángon olvasszunk meg 5 dkg vajat és pároljuk üvegesre rajta a vöröshagymát, majd szórjuk rá a rizst és ezzel is kevergessük 2-3 percig.
- Majd öntsük hozzá a bort és forraljuk el róla.
- Ha elpárolgott a bor, merjünk rá egy merőkanálnyi alaplevet és addig keverjük folyamatosan, amíg az összes levet felszívta.
- Ekkor adjuk hozzá a következő merőkanálnyi levet is.
- Ne főzzük szét a rizst, maradjon harapható. Nagyjából 20 perc kell neki.
- Majd az elkészült rizshez adjuk hozzá a pürésített céklát és krémesítsük a vajjal, meg a parmezán sajttal.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A félretett céklakockákkal és ízlés szerinti zöld fűszerekkel tálaljuk.
Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez