Céklás tormakrémleves

A céklás tormakrémleves egy igazán különleges ízvilágú pikáns leves, mely nem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé. Ennek ellenéreérdemes ezt is kipróbálni. Annál is inkább, mivel egyszerűen, könnyen nagyjából 45 perc alatt el is készíthető és a kalória tartalma sem túl magas. Ráadásul a cékla rendkívül egészséges zöldség, ugyan jellegzetes, markáns íze miatt nem tartozik a kedvelt zöldségek közé. De a fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Előnye még, hogy számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ugyanakkor hosszú időn keresztül a szezontól függetlenültárolásának köszönhetően – szinte tavasz végéig kitart, és elérhető. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, mert rendszeres fogasztás mellett érvényesül jótékony hatása.

Egyszerű céklás tormakrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cékla
  • 1 db nagyobb sárga burgonya
  • 2 kisebb fehérrépa
  • 3 szál zöldhagyma vagy salotta hagyma
  • 7-8 cm friss torma lereszelve
  • 2-3 evőkanál ecetes torma
  • 1 dl tejszín
  • 1,3 l víz
  • 2 dl sonkalé (ha van)
  • 1-2 evőkanál friss citrom facsart leve
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • friss kapor, petrezselyemzöld – a tálaláshoz

A céklás tormakrémleves elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a céklát meg hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és kevés olívaolajon fedő alatt közepes tűznél pároljuk, süssük puhára.
  2. Majd hámozzuk meg a fehérrépát és a krumplit is és vágjuk őket kisebb darabokra.
  3. Az újhagymát vagy salotta hagymát karikázzuk fel.
  4. A cékla kivételével mindent tegyünk egy lábosba és öntsük fel a sonkalével és a vízzel.
  5. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal és főzzük puhára.
  6. Majd adjuk hozzá a céklát és reszeljük bele a tormát is.
  7. Ezután botmixerrel össze turmixoljuk össze az egészet.
  8. Majd adjuk hozzá az ecetes tormát és a frissen facsart citrom levével ízesítsük.
  9. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tejszínt.
  10. Forraljuk fel az egészet és ízesítsük után, ha szükséges. Ha túl sűrű adhatunk hozzá még kevés vizet.

Díszíthetjük összevagdosott friss kapor és petrezselyemzölddel. Pirított kenyérkockákkal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez