Tartalomjegyzék
A céklás tormakrémleves egy igazán különleges ízvilágú pikáns leves, mely nem tartozik a legismertebb, legnépszerűbb zöldségkrémlevesek közé. Ennek ellenéreérdemes ezt is kipróbálni. Annál is inkább, mivel egyszerűen, könnyen nagyjából 45 perc alatt el is készíthető és a kalória tartalma sem túl magas. Ráadásul a cékla rendkívül egészséges zöldség, ugyan jellegzetes, markáns íze miatt nem tartozik a kedvelt zöldségek közé. De a fűszerezésének köszönhetően igazán különleges ízhatásokat érhetünk el. Előnye még, hogy számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Ugyanakkor hosszú időn keresztül a szezontól függetlenül – tárolásának köszönhetően – szinte tavasz végéig kitart, és elérhető. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, mert rendszeres fogasztás mellett érvényesül jótékony hatása.
Egyszerű céklás tormakrémleves recept
Hozzávalók:
- 1 nagyobb cékla
- 1 db nagyobb sárga burgonya
- 2 kisebb fehérrépa
- 3 szál zöldhagyma vagy salotta hagyma
- 7-8 cm friss torma lereszelve
- 2-3 evőkanál ecetes torma
- 1 dl tejszín
- 1,3 l víz
- 2 dl sonkalé (ha van)
- 1-2 evőkanál friss citrom facsart leve
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- só – ízlés szerint
- friss kapor, petrezselyemzöld – a tálaláshoz
A céklás tormakrémleves elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a céklát meg hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és kevés olívaolajon fedő alatt közepes tűznél pároljuk, süssük puhára.
- Majd hámozzuk meg a fehérrépát és a krumplit is és vágjuk őket kisebb darabokra.
- Az újhagymát vagy salotta hagymát karikázzuk fel.
- A cékla kivételével mindent tegyünk egy lábosba és öntsük fel a sonkalével és a vízzel.
- Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal és főzzük puhára.
- Majd adjuk hozzá a céklát és reszeljük bele a tormát is.
- Ezután botmixerrel össze turmixoljuk össze az egészet.
- Majd adjuk hozzá az ecetes tormát és a frissen facsart citrom levével ízesítsük.
- Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a tejszínt.
- Forraljuk fel az egészet és ízesítsük után, ha szükséges. Ha túl sűrű adhatunk hozzá még kevés vizet.
Díszíthetjük összevagdosott friss kapor és petrezselyemzölddel. Pirított kenyérkockákkal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Céklakrémleves – trailer:
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez