Tartalomjegyzék
A céklasaláta nyersen a legegészségesebb, azonban ezt nem mindenki gyomra bírja. A céklának magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint a rost tartalma is. Emiatt rendkívül egészséges, számos betegség megelőzhető a rendszeres fogyasztásával. Azonban a gyomor problémákkal küzdőknek nehezebb lehet a cékla rostjainak megemésztése, nekik ajánlott a cékla főtt, vagy sült állapotban való felhasználása a salátákban. Fontos azonban tudni, hogy bár e zöldség kalória tartalma nyersen nem magas, azonban főtt, vagy sült állapotában a cukortartalma akár a kétszerese is lehet. Így a cukorbetegeknek csak nagy odafigyelés mellett javasolt a fogyasztása, lehetőleg minél kisebb mennyiségben. A cékla jótékony hatása a szervezetre egyébként minden állapotában nagyon hatásos.
Céklasaláta nyersen recept
Hozzávalók:
- 4 db kisebb, vagy 3 db közepes cékla
- 3 db közepes alma
- 1 citromból nyert citrom leve
- 2 közepes fej lilahagyma
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- ízlés szerint só
Céklasaláta nyersen elkészítve
- A céklát, almát, hagymát meghámozzuk.
- A céklákat és az almákat lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn egy nagyobb edénybe. Az almákat lehet héjastól is.
- A hagymát vékony csíkokra kell vágni és az almás céklás reszelékhez keverni.
- Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és összekeverjük a mézzel és a fűszerekkel.
- Az egészet jól összekeverjük és pár órába a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
- Még utólag tovább fűszerezhető ízlés szerint.
Ez egy rendkívül finom, egészséges saláta, mely önmagában, vagy akár főételek, húsok mellé is kiváló kiegészítő.
Céklasaláta:
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez