Céklasaláta nyersen

A céklasaláta nyersen a legegészségesebb, azonban ezt nem mindenki gyomra bírja. A céklának magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint a rost tartalma is. Emiatt rendkívül egészséges, számos betegség megelőzhető a rendszeres fogyasztásával. Azonban a gyomor problémákkal küzdőknek nehezebb lehet a cékla rostjainak megemésztése, nekik ajánlott a cékla főtt, vagy sült állapotban való felhasználása a salátákban. Fontos azonban tudni, hogy bár e zöldség kalória tartalma nyersen nem magas, azonban főtt, vagy sült állapotában a cukortartalma akár a kétszerese is lehet. Így a cukorbetegeknek csak nagy odafigyelés mellett javasolt a fogyasztása, lehetőleg minél kisebb mennyiségben.  A cékla jótékony hatása a szervezetre egyébként minden állapotában nagyon hatásos

Céklasaláta nyersen recept

Hozzávalók:

  • 4 db kisebb, vagy 3 db közepes cékla
  • 3 db közepes alma
  • 1 citromból nyert citrom leve
  • 2 közepes fej lilahagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • ízlés szerint só

Céklasaláta nyersen elkészítve

  1. A céklát, almát, hagymát meghámozzuk.
  2. A céklákat és az almákat lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn egy nagyobb edénybe. Az almákat lehet héjastól is.
  3. A hagymát vékony csíkokra kell vágni és az almás céklás reszelékhez keverni.
  4. Hozzáfacsarjuk egy citrom levét, és összekeverjük a mézzel és a fűszerekkel.
  5. Az egészet jól összekeverjük és pár órába a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  6. Még utólag tovább fűszerezhető ízlés szerint. 

Ez egy rendkívül finom, egészséges saláta, mely önmagában, vagy akár főételek, húsok mellé is kiváló kiegészítő. 

Céklasaláta:

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom