Tartalomjegyzék
A céklasaláta télire egy nagyon népszerű befőzési forma, annál is inkább, mert a céklát általában ebben a formájában ismerik. Pedig ez a növény egy rendkívül egészséges zöldségféle, melynek a fogyasztását érdemes rendszeressé tenni. A cékla recept gyűjtemények számos feldolgozását teszik lehetővé. Főleg a szláv országokban nagyon népszerű a céklaleves, de húsok mellé köretként is feldolgozható, sőt édességet is lehet készíteni belőle.
A céklasaláta csak egy feldolgozási lehetőség a sok közül. Érdemes kísérletezni vele, főleg mivel a cékla jótékony hatása a szervezetre nagyon pozitív. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Azonban érdemes tudni, hogy mivel viszonylag magas a cukor- és energia tartalma, cukorbetegségben szenvedők számára nem javasolt, vagy csak nagyon mértékletesen a fogyasztása.
Céklasaláta télire – recept
Ez a recept egy nagyon egyszerűen elkészíthető befőzési módot mutat meg, de természetesen ahány ház, annyi szokás, akárcsak a kovászos uborka esetén. Érdemes mindenkinek megtalálni a saját ízvilágának megfelelő fűszerezést.
Hozzávalók:
- 1,5 kg cékla
- 1 liter 10%-os ecet
- 25 dkg cukor (ízlés szerint módosítható)
- 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egészben 1 rúd
- 6-8 egész szegfűszeg
- 8-10 egész bors
- 2-3 csipet só
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Cékla télire készítése lépésről lépésre
- A céklákat alaposan meg kell mosni.
- Egy edénybe fel kell tenni főni úgy, hogy ellepje a víz.
- Lassú tűznél kb. 20 percig kell főzni.
- Ezután ki kell venni a vízből, hagyni kicsit kihűlni és el kell távolítani a héját.
- Ezt követően tetszőleges formájúra fel kell szeletelni.
- Egy másik edénybe bele kell tenni a többi hozzávalót és lassú tűznél, folyamatos keverés mellett fel kell forralni úgy, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne.
- Az előzőleg kifertőtlenített befőttesüvegeket meg kell tölteni a szeletelt céklával.
- Majd annyi ecetes sziruppal kell feltölteni, hogy legfeljebb 1 cm maradjon az üveg pereméig.
- A kupakokat jó szorosan rá kell csavarni az üvegekre.
- Ezután néhány percig fejre kell fordítani az üvegeket.
- Érdemes még száraz dunsztba tenni és csak ha teljesen kihűlt állítani be a kamra polcaira.
Érdemes kesztyűvel dolgozni, mert a cékla színe erősen fog.
Nagyon finom főételek, húsok mellé, de akár magában is. A cékla rendkívül egészséges zöldség javasolt a mindennapi fogyasztása.
Céklasaláta télire:
http://erzsikekonyhaja.hu/?page=recept&recept_id=759
Vissza a kategória cikkeihez