A céklasaláta télire egy nagyon népszerű befőzési forma, annál is inkább, mert a céklát általában ebben a formájában ismerik. Pedig ez a növény egy rendkívül egészséges zöldségféle, melynek a fogyasztását érdemes rendszeressé tenni. A cékla recept gyűjtemények számos feldolgozását teszik lehetővé. Főleg a szláv országokban nagyon népszerű a céklaleves, de húsok mellé köretként is feldolgozható, sőt édességet is lehet készíteni belőle. A céklasaláta csak egy feldolgozási lehetőség a sok közül. Érdemes kísérletezni vele, főleg mivel a cékla jótékony hatása a szervezetre nagyon pozitív. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Azonban érdemes tudni, hogy mivel viszonylag magas a cukor- és energia tartalma, cukorbetegségben szenvedők számára nem javasolt, vagy csak nagyon mértékletesen a fogyasztása.

Céklasaláta télire – recept

Ez a recept egy nagyon egyszerűen elkészíthető befőzési módot mutat meg, de természetesen ahány ház, annyi szokás, akárcsak a kovászos uborka esetén. Érdemes mindenkinek megtalálni a saját ízvilágának megfelelő fűszerezést.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg cékla
  • 1 liter 10%-os ecet
  • 25 dkg cukor (ízlés szerint módosítható)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egészben 1 rúd
  • 6-8 egész szegfűszeg
  • 8-10 egész bors
  • 2-3 csipet só
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Cékla télire készítése lépésről lépésre

  1. A céklákat alaposan meg kell mosni.
  2. Egy edénybe fel kell tenni főni úgy, hogy ellepje a víz.
  3. Lassú tűznél kb. 20 percig kell főzni.
  4. Ezután ki kell venni a vízből, hagyni kicsit kihűlni és el kell távolítani a héját.
  5. Ezt követően tetszőleges formájúra fel kell szeletelni.
  6. Egy másik edénybe bele kell tenni a többi hozzávalót és lassú tűznél, folyamatos keverés mellett fel kell forralni úgy, hogy a cukor teljesen feloldódjon benne.
  7. Az előzőleg kifertőtlenített befőttesüvegeket meg kell tölteni a szeletelt céklával.
  8. Majd annyi ecetes sziruppal kell feltölteni, hogy legfeljebb 1 cm maradjon az üveg pereméig.
  9. A kupakokat jó szorosan rá kell csavarni az üvegekre.
  10. Ezután néhány percig fejre kell fordítani az üvegeket.
  11. Érdemes még száraz dunsztba tenni és csak ha teljesen kihűlt állítani be a kamra polcaira.

Érdemes kesztyűvel dolgozni, mert a cékla színe erősen fog.

Nagyon finom főételek, húsok mellé, de akár magában is. A cékla rendkívül egészséges zöldség javasolt a mindennapi fogyasztása.

http://erzsikekonyhaja.hu/?page=recept&recept_id=759

Vissza a kategória cikkeihez