A céklasaláta egy rendkívül egészséges étel, melyet érdemes beiktatni a mindennapi étkezések közé. A céklának a gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban. A mézédes céklagumót célszerű nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztani. Az ízek tovább fokozhatók, ha almát vagy körtét is reszelünk hozzá, így igazán ízletes vitaminpüré a végeredmény. A cékla pedig segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.

A céklát azonban főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, de még akár édesség is készíthető belőle. 

Céklasaláta recept

Hozzávalók:

Céklasaláta készítése:

  1. Meg kell hámozni a céklákat, majd egy csipet sóval feltenni főzni. (Na hagyjuk szétfőni!)
  2. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel kis szeletekre, és tegyük egy tálba.
  3. Ezután vágjuk fel a hagymát, és keverjük össze a céklával.
  4. Adjunk hozzá egy kis olívaolajat és almaecetet, majd sózzuk meg ízlés szerint.
  5. Hagyjuk állni legalább egy órát.
  6. Édesíthetjük egy kis cukor, vagy méz hozzáadásával, és ízlés szerint kicsi köménymagot is szórhatunk rá. Ez a csodálatos saláta tisztítja a vastagbelet és a májat.

Ha szeretnénk többet tenni az egészségünkért, javasoljuk a mindennapi fogyasztását. A cékla igen tápláló és egészséges. Legyen része a napi étrendünknek!

Céklasaláta tormával

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 15 cm-es torma
  • fél liter víz
  • őrölt kömény, só, cukor, ecet ízlés szerint

Céklasaláta tormával elkészítve

  1. A céklát héjában meg kell főzni, majd, ha készre főtt, meghámozni.
  2. Majd le kell reszelni a reszelő legnagyobb lyukán.
  3. Amíg a cékla fő el lehet készíteni a levét. Ehhez fel kell forralni a vizet és beletenni a fűszereket és az ecetet. 
  4. Amíg a felöntő lé hűl, a tormát meg kell pucolni és azt is le kell reszelni, ezt a reszelő legkisebb részén.
  5. Ha minden kihűlt a céklát össze kell keverni a reszelt tormával, felönteni annyi lével amennyi ellepi és tálba, vagy befőttesüvegekbe tesszük. 
  6. Hűtőben tárolandó.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla

Vissza a kategória cikkeihez