Tartalomjegyzék
A céklasaláta egy rendkívül egészséges étel, melyet érdemes beiktatni a mindennapi étkezések közé. A céklának a gyökere és levele egyaránt fogyasztható, sőt, mindkettő szinte ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaz. A céklalevél nem csak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákban. A mézédes céklagumót célszerű nyersen salátaként, vagy reszelve fogyasztani. Az ízek tovább fokozhatók, ha almát vagy körtét is reszelünk hozzá, így igazán ízletes vitaminpüré a végeredmény. A cékla pedig segíti a vérképzést és kiváló antioxidáns.
A céklát azonban főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthetjük. Húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, de még akár édesség is készíthető belőle.
Céklasaláta recept
Hozzávalók:
- 2-3 gumó cékla
- 2 fej vörös– vagy lilahagyma
- extra szűz olívaolaj
- almaecet ízlés szerint
- ízlés szerint só
- dió – ízlés szerint (elhagyható)
Céklasaláta készítése:
- Meg kell hámozni a céklákat, majd egy csipet sóval feltenni főzni. (Na hagyjuk szétfőni!)
- Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd vágjuk fel kis szeletekre, és tegyük egy tálba.
- Ezután vágjuk fel a hagymát, és keverjük össze a céklával.
- Adjunk hozzá egy kis olívaolajat és almaecetet, majd sózzuk meg ízlés szerint.
- Hagyjuk állni legalább egy órát.
- Édesíthetjük egy kis cukor, vagy méz hozzáadásával, és ízlés szerint kicsi köménymagot is szórhatunk rá. Ez a csodálatos saláta tisztítja a vastagbelet és a májat.
Ha szeretnénk többet tenni az egészségünkért, javasoljuk a mindennapi fogyasztását. A cékla igen tápláló és egészséges. Legyen része a napi étrendünknek!
Céklasaláta tormával
Hozzávalók:
- 1 kg cékla
- 15 cm-es torma
- fél liter víz
- őrölt kömény, só, cukor, ecet ízlés szerint
Céklasaláta tormával elkészítve
- A céklát héjában meg kell főzni, majd, ha készre főtt, meghámozni.
- Majd le kell reszelni a reszelő legnagyobb lyukán.
- Amíg a cékla fő el lehet készíteni a levét. Ehhez fel kell forralni a vizet és beletenni a fűszereket és az ecetet.
- Amíg a felöntő lé hűl, a tormát meg kell pucolni és azt is le kell reszelni, ezt a reszelő legkisebb részén.
- Ha minden kihűlt a céklát össze kell keverni a reszelt tormával, felönteni annyi lével amennyi ellepi és tálba, vagy befőttesüvegekbe tesszük.
- Hűtőben tárolandó.
https://hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla
Vissza a kategória cikkeihez