A lengyel céklaleves egy a szláv országokban – Ukrajna, Oroszország, Litvánia és Lengyelország – ismert és nagyon népszerű céklából készült leves, más néven borscs. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek ezekben az országokban. A céklaleves – akárcsak a céklából készült ételek mindegyike – egy nagyon egészséges, ízletes leves, mellyel még az egészségünknek is jót teszünk. Ráadásul készülhet hússal, vagy hús nélkül, gombával, krumplival vagy más zöldségekkel variálva is.

Lengyel céklaleves recept

Hozzávalók:

  • 1 kg cékla
  • 1,5 l húsleves 
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál egész köménymag
  • 2 db babérlevél
  • 5-6 db egész bors
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld a tálaláshoz (elhagyható)
  • 1 kis csokor friss snidling a tálaláshoz (ez elhagyható)
  • tejföl (a tálaláshoz)

Lengyel céklaleves készítése

  1. A céklát és a zöldségeket meg kell hámozni, majd fel kell darabolni.
  2. A hagymát és a fokhagymát egészben kell hagyni.
  3. Az egészet fel kell tenni főzni a másfél liter húslevesbe. 
  4. Bele kell tenni a fűszereket is és sózni ízlés szerint.
  5. Fedő alatt, lassan főzve puhára kell főzni.
  6. Ha megfőtt, tálalható is.
  7. Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyem zölddel és/vagy snidlinggel, akár kaporral is és tejföllel kínáljuk.

Készíthető úgy is, hogy a puhára főtt zöldségeket kivesszük a léből, abban még húsos tortellinit főzünk bele és úgy tálaljuk. Annál a variációnál gazdagabb levest kapunk. A fennmaradt zöldség pedig húsok mellé köretként is felhasználható, vagy akár zöldségfasírt is készülhet belőle. A cékla nyersen a legegészségesebb, de főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Akár húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, ráadásul szinte egész évben elérhetők a piacok, üzletek polcain. Főtt vagy sült állapotában kevésbé terheli meg a gyomrot. Nyersen is érdemes inkább reszelve készíteni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Borscs

Címlapkép: Céklaleves (forrás: http://chiliesvanilia.hu/2008/01/16/masnapossag-megfazas-es-egyebek-ellen-ceklaleves)

Vissza a kategória cikkeihez