Tartalomjegyzék
A lengyel céklaleves egy a szláv országokban – Ukrajna, Oroszország, Litvánia és Lengyelország – ismert és nagyon népszerű céklából készült leves, más néven borscs. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek ezekben az országokban. A céklaleves – akárcsak a céklából készült ételek mindegyike – egy nagyon egészséges, ízletes leves, mellyel még az egészségünknek is jót teszünk. Ráadásul készülhet hússal, vagy hús nélkül, gombával, krumplival vagy más zöldségekkel variálva is.
Lengyel céklaleves recept
Hozzávalók:
- 1 kg cékla
- 1,5 l húsleves
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál egész köménymag
- 2 db babérlevél
- 5-6 db egész bors
- 1 csokor friss petrezselyemzöld a tálaláshoz (elhagyható)
- 1 kis csokor friss snidling a tálaláshoz (ez elhagyható)
- tejföl (a tálaláshoz)
- só
Lengyel céklaleves készítése
- A céklát és a zöldségeket meg kell hámozni, majd fel kell darabolni.
- A hagymát és a fokhagymát egészben kell hagyni.
- Az egészet fel kell tenni főzni a másfél liter húslevesbe.
- Bele kell tenni a fűszereket is és sózni ízlés szerint.
- Fedő alatt, lassan főzve puhára kell főzni.
- Ha megfőtt, tálalható is.
- Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyem zölddel és/vagy snidlinggel, akár kaporral is és tejföllel kínáljuk.
Készíthető úgy is, hogy a puhára főtt zöldségeket kivesszük a léből, abban még húsos tortellinit főzünk bele és úgy tálaljuk. Annál a variációnál gazdagabb levest kapunk. A fennmaradt zöldség pedig húsok mellé köretként is felhasználható, vagy akár zöldségfasírt is készülhet belőle. A cékla nyersen a legegészségesebb, de főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Akár húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, ráadásul szinte egész évben elérhetők a piacok, üzletek polcain. Főtt vagy sült állapotában kevésbé terheli meg a gyomrot. Nyersen is érdemes inkább reszelve készíteni.
Borscs céklaleves – Melegen ajánlom, habár hidegen is kitűnő ?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Borscs
Címlapkép: Céklaleves (forrás: http://chiliesvanilia.hu/2008/01/16/masnapossag-megfazas-es-egyebek-ellen-ceklaleves)
Vissza a kategória cikkeihez