Tartalomjegyzék
A majonézes céklasaláta egy nagyon egészséges saláta, mely fogyasztható főételek mellé, de akár önmagában is. A cékla egy rendkívül egészséges zöldség, mely szinte egész évben elérhető attól függetlenül, hogy mikor van a cékla szezonja. Többnyire a gyökerét fogyasztjuk, de a levelei is ehetőek és igen ízletesek. Gyógyhatása leginkább a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek védik sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A cékla jótékony hatásai legfőképpen a vérképzésre, sav-bázis egyensúly karbantartására, valamint a máj anyagcsere-folyamataira vannak rendkívül jó hatással.
Majonézes céklasaláta recept
Hozzávalók:
- 2 közepes fej cékla
- 1 evőkanál mustár
- 2 tojássárgája
- 1 dl olaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- pár szál friss petrezselyem
- pár csepp frissen facsart citrom leve
Majonézes céklasaláta készítése
- A céklákat meg kell hámozni, mosd alaposan meg kell mosni.
- Ezután fel kell darabolni, vagy vékony csíkokra felvágni.
- A tojások sárgáját össze kell keverni a mustárral és egy kevés sóval.
- Ezt követően gyors mozdulatokkal hozzá kell keverni a kétféle olajat és alaposan össze kell dolgozni.
- Ha szükséges tovább kell még ízesíteni sóval, ha nem elég savanykás, akkor még a frissen facsart citrom levével is tovább savanyítható, vagy akár hozzá keverhető még egy kis mustár is.
Majonézes céklasaláta almával, dióval
A majonézes céklasaláta tovább ízesíthető, ha pirított dió, reszelt alma, vagy esetleg körte kerül bele. Érdemes ezekkel tovább dúsítani és az íz világuk is egészen más, különleges lesz. A cékla fűszerei főleg a kömény és a szerecsendió, só, borsok, és a gyümölcsökkel a levesek is felturbózhatók.
Alternatív- majonézes cékla saláta, kicsit másképp:
http://hidegtalvarazs.hu/termekkategoria/salatak/majonezes-salatak/
Vissza a kategória cikkeihez