A majonézes céklasaláta egy nagyon egészséges saláta, mely fogyasztható főételek mellé. de akár önmagában is. A cékla egy rendkívül egészséges zöldség, mely szinte egész évben elérhető attól függetlenül, hogy mikor van a cékla szezonja. Többnyire a gyökerét fogyasztjuk, de a levelei is ehetőek és igen ízletesek. Gyógyhatása leginkább a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek védik sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A cékla jótékony hatásai legfőképpen a vérképzésre, sav-bázis egyensúly karbantartására, valamint a máj anyagcsere-folyamataira vannak rendkívül jó hatással. 

Majonézes céklasaláta recept

Hozzávalók:

  • 2 közepes fej cékla
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • pár szál friss petrezselyem
  • pár csepp frissen facsart citrom leve

Majonézes céklasaláta készítése

  1. A céklákat meg kell hámozni, mosd alaposan meg kell mosni.
  2. Ezután fel kell darabolni, vagy vékony csíkokra felvágni.
  3. A tojások sárgáját össze kell keverni a mustárral és egy kevés sóval.
  4. Ezt követően gyors mozdulatokkal hozzá kell keverni a kétféle olajat és alaposan össze kell dolgozni.
  5. Ha szükséges tovább kell még ízesíteni sóval, ha nem elég savanykás, akkor még a frissen facsart citrom levével is tovább savanyítható, vagy akár hozzá keverhető még egy kis mustár is.

Majonézes céklasaláta almával, dióval

A majonézes céklasaláta tovább ízesíthető, ha pirított dió, reszelt alma, vagy esetleg körte kerül bele. Érdemes ezekkel tovább dúsítani és az íz világuk is egészen más, különleges lesz. A cékla fűszerei főleg a kömény és a szerecsendió, só, borsok, és a gyümölcsökkel a levesek is felturbózhatók.

http://hidegtalvarazs.hu/termekkategoria/salatak/majonezes-salatak/

Vissza a kategória cikkeihez