Sült cékla kalória

A sült cékla kalória tartalma nem túl magas, ezért a célka még a fogyókúrás étrendekbe is könnyedén beépíthető. Ez nem minden zöldség vagy gyümölcs esetén van így, ezért érdemes utána járni, hogy melyik milyen kalória értékkel rendelkezik. A cékla egy rendkívül egészséges zöldségféle, mely egész évben kapható. Az energia tartalma pedig nem magas, hiszen 10 dekagrammnyi céklában mindössze 43 kalória van. Összehasonlításképpen egy normál méretű alma kb. 50, egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz

A sült cékla kalória tartalma

A sült cékla kalória azonban már jóval több kalóriát tartalmaz. 10 dkg sült cékla az alábbi értékekkel bír:

  • 120 kcal
  • 1,08 g fehérje
  • 9,13 g zsír
  • 7,39 g szénhidrát (cukor: 7,29 g)

A cékla glikémiás indexe sem alacsony, mivel 64 az értéke, ezért a fogyasztására cukorbetegeknek mindenképpen nagyon oda kell figyelniük. Célszerű elkerülni, vagy csak nagyon mértékletesen fogyasztani.

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A főtt cékla kalória értékei

A főtt cékla kalória tartalma nagyjából megegyezik a nyers céklájéval: 10 dkg főtt cékla kb. 44 kalóriát tartalmaz, azonban a cukortartalma magasabb a nyers cékla cukortartalmánál.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom