A sült cékla saláta egy nagyon ízletes, egészséges saláta, mely fogyasztható főételek mellé, de akár önmagában is finom, tápláló étel. A cékla nagyon egészséges zöldség, mely szinte egész évben elérhető cékla szezontól függetlenül. Többnyire a gyökerét fogyasztjuk, de a levelei is ehetőek és igen ízletesek. Gyógyhatása leginkább a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek védik sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A cékla jótékony hatásai legfőképpen a vérképzésre, sav-bázis egyensúly karbantartására, valamint a máj anyagcsere-folyamataira vannak rendkívül jó hatással.  

Sült cékla saláta recept

Hozzávalók:

  • 4 közepes fej cékla
  • 2-3 olívaolaj
  • 2 evőkanál méz 
  • 1 mk köménymag
  • 1 mk só
  • 1 mk bors
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • újhagyma ízlés szerint

Sült cékla saláta készítése

  1. A céklákat meg kell mosni, beletenni egy lábosba és felönteni annyi vízzel, amennyi ellepi.
  2. Lassú tűznél puhára kell főzni.
  3. Miután megfőtt, hagyni kell kihűlni, meg kell hámozni és kisebb kockákra vágni. 
  4. A köménymagot egy kevés olajon egy serpenyőben meg kell pörkölni, amihez elég egy néhány pillanatra, mert hamar odaég.
  5. Majd egy mozsárba tesszük és a borssal együtt finomra őröljük.
  6. Az maradék olajon egy másik serpenyőben felmelegítjük és hozzáadjuk a felkockázott céklát, amit szintén pár percig folyamatos kevergetés mellett kell megpirítani.
  7. Addig megsózzuk és a borsos, köménymagos keveréket is rászórjuk, alaposan összeforgatjuk.
  8. A mézzel és a balzsamecettel tovább ízesítjük, további 2-3 percig pároljuk.
  9. Majd levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
  10. Ha kihűlt újhagymával díszíthető, de ez utóbbi el is hagyható. 

A sült cékla sokak számára ízletesebb, mint a nyers, főleg, ha a különböző ízesítéseknek köszönhetően a cékla jellegzetes íze nem is érezhető. A cékla rendszeres fogyasztását érdemes a mindennapi étkezések közé beépíteni, mert egyrészt ez a zöldség szinte egész évben korlátlanul elérhető. Másrészt a cékla jótékony hatásai a szervezetre igazán kedvezően hatnak, mivel nagyon egészséges vitamindús zöldség, melynek az ásványi anyag tartalma nagyon gazdag. 

https://femina.hu/recept/sutoben-sult-zoldsegek/

Vissza a kategória cikkeihez