Tartalomjegyzék
A sült cékla saláta egy nagyon ízletes, egészséges saláta, mely fogyasztható főételek mellé, de akár önmagában is finom, tápláló étel. A cékla nagyon egészséges zöldség, mely szinte egész évben elérhető cékla szezontól függetlenül. Többnyire a gyökerét fogyasztjuk, de a levelei is ehetőek és igen ízletesek. Gyógyhatása leginkább a benne található antioxidánsoknak köszönhető, melyek védik sejtjeinket a szabad gyökök káros hatásaitól. A cékla jótékony hatásai legfőképpen a vérképzésre, sav-bázis egyensúly karbantartására, valamint a máj anyagcsere-folyamataira vannak rendkívül jó hatással.
Sült cékla saláta recept
Hozzávalók:
- 4 közepes fej cékla
- 2-3 olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 1 mk köménymag
- 1-2 evőkanál balzsamecet
- újhagyma ízlés szerint
- só, őrölt bors ízlés szerint
Sült cékla saláta készítése
- A céklákat meg kell mosni, beletenni egy lábosba és felönteni annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Lassú tűznél puhára kell főzni.
- Miután megfőtt, hagyni kell kihűlni, meg kell hámozni és kisebb kockákra vágni.
- A köménymagot egy kevés olajon egy serpenyőben meg kell pörkölni, amihez elég egy néhány pillanatra, mert hamar odaég.
- Majd egy mozsárba tesszük és a borssal együtt finomra őröljük.
- Az maradék olajon egy másik serpenyőben felmelegítjük és hozzáadjuk a felkockázott céklát, amit szintén pár percig folyamatos kevergetés mellett kell megpirítani.
- Addig megsózzuk és a borsos, köménymagos keveréket is rászórjuk, alaposan összeforgatjuk.
- A mézzel és a balzsamecettel tovább ízesítjük, további 2-3 percig pároljuk.
- Majd levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt újhagymával díszíthető, de ez utóbbi el is hagyható.
A sült cékla sokak számára ízletesebb, mint a nyers, főleg, ha a különböző ízesítéseknek köszönhetően a cékla jellegzetes íze nem is érezhető. A cékla rendszeres fogyasztását érdemes a mindennapi étkezések közé beépíteni, mert egyrészt ez a zöldség szinte egész évben korlátlanul elérhető. Másrészt a cékla jótékony hatásai a szervezetre igazán kedvezően hatnak, mivel nagyon egészséges vitamindús zöldség, melynek az ásványi anyag tartalma nagyon gazdag. Jó étvágyat hozzá!
Retro konyha – sült cékla:
https://femina.hu/recept/sutoben-sult-zoldsegek/
Vissza a kategória cikkeihez