Tartalomjegyzék
A zöldséges céklaleves az egyszerű céklaleves felturbózott változata. A céklaleves egy a szláv országokban – Ukrajna, Oroszország, Litvánia és Lengyelország – ismert és nagyon népszerű céklából készült leves, más néven borscs. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek ezekben az országokban.
A céklaleves – akárcsak a céklából készült ételek mindegyike – egy nagyon egészséges, ízletes leves, mellyel még az egészségünknek is jót teszünk.
Zöldséges céklaleves recept
Hozzávalók:
- 3 db közepes cékla
- 1 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem gyökér
- 1,5 l húsleves alaplé, vagy sonkalé
- 1 l víz
- fél citrom leve
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors ízlés szerint
- 2 dl tejföl a tálaláshoz (elhagyható)
Zöldséges céklaleves készítése
- A céklát és a zöldségeket meg kell hámozni, majd fel kell darabolni.
- Az alaplevet bele kell önteni egy lábosba és felönteni még 1 liter vízzel.
- Ebbe bele kell tenni a felkockázott zöldségeket és fel kell tenni főzni.
- Ízlés szerint sózni és borsozni kell, majd puhára főzni.
- Ha elkészült a friss citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálalható.
- Tejfölt is kínálhatunk mellé.
A cékla egy kevésbé népszerű, de annál egészségesebb zöldség. Bár az íze igen megosztó érdemes a mindennapi étkezések közé felvenni, hiszen a cékla jótékony hatása a szervezetre főleg a rendszeres fogyasztása mellett érvényesül. Nyersen a legegészségesebb, de főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Akár húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, ráadásul szinte egész évben elérhetők a piacok, üzletek polcain.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Borscs
Vissza a kategória cikkeihez