A zöldséges céklaleves az egyszerű céklaleves felturbózott változata. A céklaleves egy a szláv országokban – Ukrajna, Oroszország, Litvánia és Lengyelország – ismert és nagyon népszerű céklából készült leves, más néven borscs. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek ezekben az országokban. 

A céklaleves – akárcsak a céklából készült ételek mindegyike – egy nagyon egészséges, ízletes leves, mellyel még az egészségünknek is jót teszünk. 

Zöldséges céklaleves recept

Hozzávalók:

  • 3 db közepes cékla
  • 1,5 l húsleves alaplé, vagy sonkalé
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 l víz
  • fél citrom leve
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • őrölt bors ízlés szerint 
  • 2 dl tejföl a tálaláshoz (elhagyható)

Zöldséges céklaleves készítése

  1. A céklát és a zöldségeket meg kell hámozni, majd fel kell darabolni.
  2. Az alaplevet bele kell önteni egy lábosba és felönteni még 1 liter vízzel. 
  3. Ebbe bele kell tenni a felkockázott zöldségeket és fel kell tenni főzni.
  4. Ízlés szerint sózni és borsozni kell, majd puhára főzni.
  5. Ha elkészült a friss citrom levével és a finomra vágott petrezselyemmel megszórva tálalható.
  6. Tejfölt is kínálhatunk mellé.

A cékla egy kevésbé népszerű, de annál egészségesebb zöldség. Bár az íze igen megosztó érdemes a mindennapi étkezések közé felvenni, hiszen a cékla jótékony hatása a szervezetre főleg a rendszeres fogyasztása mellett érvényesül. Nyersen a legegészségesebb, de főzve vagy sütve is rengeteg módon elkészíthető. Akár húsok mellé kiváló köret lehet, és ízletes levesek, szószok főzhetők belőle, ráadásul szinte egész évben elérhetők a piacok, üzletek polcain. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Borscs

Vissza a kategória cikkeihez